Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

3D pozorište

Od samog svog nastanka pozorište traži sve bolje i bolje načine da se što realističnije predstavi publici. Zavese, bina, kružna pozornica i projekcije u pozadini – sve to doprinosi pozorišnoj magiji. Sada je došao Bogglevision – živa 3D iluzija koja omogućava da se virtuelni objekti kreću u prostoru i uživo komuniciraju sa svime što se dešava u publici. Sve ovo će prvi put isprobano ove nedelje u Birmingham Stage Company.

U predstavi za decu, rađenoj po knjizi Horrible History pisca Terry Deary, oživeće istorijske ličnosti i događaji. Publika će videti likove kralja Henry VIII i kraljice Elizabeth I kako lebde iznad njihovih glava, sklanjaće se da izbegnu topovsku đulad i deliće dreveta kada se zapali brod španske armade.

Objekti će doći pravo u publiku, zavaravajući njihove umove da poveruju da su zaista živi. Na pretpremijeri prethodne nedelje u Darlingtonu deca su uzbuđeno pokušavala da ih dohvate.

Do sada je 3D tehnologija koja se koristila u pozorištu bila unapred snimana, tako da je izgubljen efekat živog performansa. Međutim, Bogglevision omogućava da se tehnologija prilagodi svemu što se dešava u pozorišnoj “tami” i uklanja granice između pozornice i publike.

Na primer, dok u predstavi Horrible History likovi na sceni traže izgubljenu knjigu neko iz publike ih pita kako se zovu i istog momenta se njihova imena pojavljuju u 3D knjizi koja se iznenada pojavljuje i pleše u prostoru pravo ispred te osobe. Ovo je, posebno za decu, magičan trenutak.

Neal Foster, umetnički direktor pozorišta Birmingham Stage Company je na početku prilično skeptično prihvatio ovu ideju, ali ga je demonstracija kompanije Amazing Interactives, koja je razvila Bogglevision, u potpunosti ubedila da prihvati ovakvu predstavu. Foster kaže da kada su topovi počela da pucaju na probi, čak i pored toga što je, naravno, znao da nisu pravi nije mogao da sedi mirno već je morao da se sagne kada je video kako ogromno đule ide pravo ka njegovoj glavi. Tim Dear iz Amazing Interctives kaže da je kompanija Disney koristila stereoviziju, ali nikada uživo. Sa druge strane, čitav softver razvijen za ovu predstavu se izvršava uživo.

Ova tehnologija, koja se izvršava preko laptop računara, dopušta do 60 izmena postavke. Publika nosi specijalne polaroidne naočare. Tehnologija će postati dostupna i drugim kompanijama, mada će se posebno voditi računa da se ne koristi previše često i tako postane nešto sasvim obično. 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• spajke
To prakticno znaci da ce uskoro u blizoj buducnosti svako moci da gleda to pozoriste u svojoj kuci. Bilo bi dobro kad bi se neko ukljucio da napravi takve igrice za decu koja ce moci da nauci mnogo vise o necemu sto nije dobro po njih a sta je dobro, kroz ocigledne virtuelne primere u odredjenim situacijama. U svakom slucaju to ce biti dobar biznis sa nesagledivim mogucnostima u kombinacijama i primerima. Sa ovakvim naprednim funkcijama i moderni film ce se razvijati sve brze. Sjajna stvar

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272