Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

3G iPhone za Evropu

Malo je stvari koje bi trebale da nas iznenade kada govorimo o telefonu koji je Apple plasirao u toku MacWorlda u januaru. Većina specifikacija je već poznata, mobilni operater koji ima ekskluzivitet u SAD je AT&T (bivši Cingular) i, generalno govoreći, svako zna sve što ima da se zna o iPhone-u bez obzira što će se pojaviti na tržištu negde u drugoj ili trećoj četvrtini 2007. godine.

Iako će vremenom većina ljudi možda smatrati sebe specijalistima za iPhone, postoji jedna informacija koja je upravo stigla i koja se tiče njegovog budućeg lansiranja u Evropi.

Svaki korisnik mobilnog telefona širom sveta je bio prilično razočaran kada je video da iPhone nema 3G radio, ali glasina o kojoj ja ovde govorim kaže da uređaj verovatno stiže u Evropu u septembru, a u januaru, držite se zato što će vas ovo potpuno izbaciti iz ravnoteže, 3G verzija će takođe biti predstavljena kupcima od strane barem jednom mobilnog operatera.

Pitate se zbog čega je ova revizija iPhone-a namenjena samo za evropsko tržište. Razlog je to što mobilni operateri u SAD nemaju toliko raširen 3G signal kao što je to slučaj u Evropi. Jedan primer je mreža Cingular-At&T koja je EDGE omogućena i koja nudi svojim korisnicima mrežu koja će u teoriji imati signal i brzinu podataka od oko 236,8 kbits/s za 4 timeslota-a ili maksimum od 473,6 kbits/s za 8 timeslot-a.

Te teoretske brzine koje se postižu EDGE tehnologijom kvalifikuju ga u standard treće generacije. Biti već prihvaćen od International Telecommunications Union u IMT-2000 familiju 3G standarda ove vrste tehnologije bi, ponovo teoretski, bilo dovoljno kao razlog da Apple implementira te jako željene 3G mogućnosti u US iPhone reviziju.

Ali, nasuprot svih očekivanja koja možda imate, AT&T/Cingular mreža je daleko od tih teoretskih brzina zato što, kako oni tvrde na njihovom web sajtu, “Cingular EDGE mreža je dostupna u više od 13.000 gradova i naselja i na podučju dužine 40.000 milja od autoputeva. Ona obezbeđuje prosečnu brzinu podataka između 75 i 135 Kbps.” To ni približno nije dovoljno za 3G mrežu (ova brzina bi se bolje slagala sa dial-up mrežom) i to je razlog zbog kojeg je Apple toliko “zao” i ne želi da isporuči 3G iPhone mobilne telefone u SAD.

Siguran sam da Apple neće ni po koju cenu odložiti lansiranje takvog uređaja u SAD ako mobilni operateri mogu da pokriju veće područje sa 3G signalom od onog koje imaju sada.

Suprotno od mobilnog biznisa koji se vodi u USA, u Evropi je jeftiniji prenos podataka i velika pokrivenost 3G mrežom napravila lokalno tržište mobilne telefonije odličnim mestom za plasiranja cele linije telefona koji nude rešenje kvalitetnog pristupanja Internetu. Zbog toga su najveći proizvođači mobilnih telefona nedavno izdali čitave serije mobilnih telefona koji mogu da pristupe Interneta i multimediji.

Šta očekivati ako ova informacija napusti tamnu pećinu glasina i u trenutku kroči na otvoreno sa velikim znakom “ISTINA” na čelu? Najbolja pretpostavka je da će iPhone biti dostupan januara 2008 u Evropi, sa dodatom prednjom kamerom za video poziv i, kao što verovatno već znate, 99% šansom da bude HSPDA osposobljena zahvaljujući sadašnjem Apple-ovom izboru operatera mobilne telefonije.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272