Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

60. dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine Goran Gocić za TAI

TAI

Knjiga koju određuje njen topos: Tajland. Ljubav i Tajland. Žena, putenost, demistifikacija glavnog junaka. Analiza Dalekog istoka u odnosu na (Daleki) zapad.

Tai je lekcija samoljubivom Zapadnjaku o tome kako da izleči svoj oholi ego podatnošcu Istocnjaka. No, nema tu pobednika. Možda samo poraženog. Ali i tada – „zalečenog“ Carstvom Praznine. A ona je ženskog roda.

Da nije roman, ovo bi bila „studija o izvodljivosti“ na temu kako bi jedan samosvestan muškarac mogao ili pre – želeo da (hrišcanski) zaštiti jednu ženu. Projekat koji je u datim uslovima osuđen na propast: ne zato što nije ostvariv već zato što nije potreban. Ta naizgled krhka žena samim svojim „pasivnim“ postojanjem, prisustvom, (budistickim) odbijanjem u prihvatanju, doprineće samourušavanju ovog s početka knjige prividno mačo muškarca, koji će se u zapanjujuće poštenoj samoanalizi pretvoriti u jedno ranjivo bice. Toliko ranjivo da će njemu biti neophodan Sveti Hristifor, zaštitnik putnika.

Više o knjizi i korpa za naručivanje.

Za Gocićev roman glasali su Vasa Pavković, Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov. Za roman "Arkadija" Milete Prodanovića glasali su Vladislava Gordić Petković i Mića Vujičić.  


- Roman „Tai“ Gordana Gocića izdvojio se u obimnoj prošlogodišnjoj produkciji ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije. Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove, tematizovan je u nagrađenom romanu na tragu najboljih primera iz svetske književnosti. Roman Gorana Gocića zasnovan je na dubinskom (pop)kulturonom iskustvu modernog doba i predstavlja koliko neočekivan toliko i dragocen doprinos savremenom srpskom romanu – obraloženje žirija koje je pročitao predsednik Vasa Pavković.

Biografija Gorana Gocića

Goran Gocić (Užice, 1962) diplomirao je anglistiku (Filološki fakultet, Beograd) i magistrirao medije i komunikacije (Londonska škola ekonomije i političkih nauka). Napisao je poglavlja u petnaest knjiga o masovnoj kulturi – pored ostalih, u zbornicimaDegradirana moć: Mediji i kosovska kriza (2000) i Želimir Žilnik: Iznad crvene prašine (2003), koji su objavljeni na po tri jezika. Gocić je radio kao novinar i urednik u tridesetak medijskih kuća (NIN, Dnevni telegraf, Borba,Politika, RTS, Bi-Bi-Si, Čenel 4, Indipendent, Sajt & Saund, itd.). Dobitnik je više nagrada za svoje eseje. Objavio je studije: Endi Vorhol i strategije popa (1997/2012) i Emir Kusturica: Kult margine (2001/2006). Autor je dugometražnih dokumentarnih filmova Bloody Foreigners (2000) i Balkanski dnevnik: Bugarska (2010). Radovi su mu dosad prevedeni na deset jezika.

Tai je njegov prvi roman. BLIC.

Goran Gocić: Stanje romantičarske groznice



Roman "Tai" iz obimne prošlogodišnje produkcije, od 182 pristigla naslova, izdvojio se ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije, izjavio je Pavković. "Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove, tematizovan je u nagrađenom romanu na tragu najboljih primera iz svetske književnosti, roman je zasnovan na dubinskom pop-kulturnom iskustvu modernog doba i predstavlja koliko neočekivan toliko i dragocen doprinos savremenom srpskom romanu".

Prema rečima članice žirija Vladislava Gordić Petković, u šest decenija istorije NIN-ove nagrade, produkcija 2013. godine je bila najbrojnija. Romanopisci su pokazali da ih zaokuplja medijsko i tehnološko preoblikovanje stvarnosti, da su ljubav, smrt, rat i moć i dalje velike teme male srpske književnosti.

"Iako nisam glasala za roman "Tai', drago mi je da ljubav dobila prioritet", kazala je Gordićeva.

Nagrađeni pisac Gocić izjavio je na proglašenju dobitnika NIN-ove nagrade da je veoma iznenađen, jer kada je pisao svoj prvi roman nije ništa očekivao, ali kako se izbor sužavao, očekivanja su rasla.

"Roman sam pisao u stanju romantičarske groznice, imao sam staromodan pristup književnosti, ali on sam nije staromodan", rekao je Gocić. U izjavi Tanjugu on je rekao da je roman "Tai" pisao dve godine, studiozno, kao spasenje, jer je bio u krizi na svim nivoima.

"Te dve godine malo šta drugo sam radio, ali to je za mene ipak brzo, jer pišem knjige po pet i deset godina, veoma sam spor, ovde sam bio munjevit za moje standarde ali pretpostavljam dosta spor za standarde pisaca u Srbiji", rekao je Gocić.

Naslov njegovog romana na tajlandskom znači sloboda i ima više značenja koja se mogu otkriti jedino čitanjem romana, koji je ljubavni, epistolarni roman u pismima.

"Radnja romana uglavnom je smeštena na Tajlandu, junak romana odlazi na putovanje koje će biti dosta dramatično za njega, preispituje se, srešće jednu ženu koja mu pomaže da se sabere i preživi", rekao je Gocić.

Tema romana inspirisana je stvarnim događajem koji je bio malo drugačiji nego što je predstavljen u romanu, ali veliki deo priče dolazi iz stvarnosti i autobigrafski je. Gocić je ispričao da piše drugi roman koji se zove "Poslednja stanica Britanija" i odvija se uporedo u Srbiji i Velikoj Britaniji i tema su srpski emigranti na Zapadu.

NIN-ova nagrada, koju je ove godine omogućila Pošta Srbije, biće uručena Gociću na svečanosti u Skupštini grada u petak, 17. januara u 17 časova. B92.

POLITIKA - Goranu Gociću „Ninova” nagrada

Goran Gocić (1962), autor romana „Tai”, koji je objavila „Geopoetika” iz Beograda, ovogodišnji je dobitnik „Ninove” nagrade za najbolji roman u 2013. godini. Žiri je radio u sastavu: Vasa Pavković (predsednik) Vladislava Gordić Petković, Ljiljana Šop, Mileta Aćimović Ivkov i Mića Vujičić. Iz oskudne u pogledu kvaliteta, a produktivno veoma bogate selekcije (stiglo je više od 180 romana), žiri se odlučio za Gocićev roman, većinom glasova (3 : 2). Za Gocićev roman glasali su Vasa Pavković, Ljiljana Šop i Mileta Aćimović Ivkov, dok su Vladislava Gordić i Mića Vujičić svoj glas dali romanu Milete Prodanovića „Arkadija” („Arhipelag”, Beograd).

Goran Gocić diplomirao je anglistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu i magistrirao medije i komunikacije na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka. Radio je kao novinar i urednik u tridesetak medijskih kuća. Dobitnik je više nagrada za svoje eseje. Objavio je studije: „Endi Vorhol i strategije popa” (1997/2012) i „Emir Kusturica: Kult margine” (2001/2006). Autor je više dugometražnih dokumentarnih filmova. „Tai” je njegov prvi roman, za koji je nedavno dobio nagradu „Miloš Crnjanski”.


Roman Gorana Gocića, kaže se u obrazloženju žirija, izdvojio se, u obimnoj prošlogodišnjoj produkciji, ozbiljnošću autorske problematizacije odnosa istočne i zapadne civilizacije. Spoj egzotične intimne ljubavne priče i univerzalnog pogleda na ljudsku egzistenciju i njene izazove tematizovan je u nagrađenom romanu na tragu najboljih primera iz svetske književnosti. Roman je zasnovan na dubinskom (pop)kulturnom iskustvu modernog doba i predstavlja koliko neočekivan toliko i dragocen doprinos savremenom srpskom romanu.

U najužem izboru, pored dva pomenuta romana, bili su i romani Slobodana Vladušića „Mi, izbrisani” („Laguna”, Beograd), Silvane Hadži Đokić „Zlatno doba” („Interpres” i „Tema”, Beograd) i Sonje Atanasijević „Vazdušni ljudi” („Prosveta”, Beograd). Od romana pristiglih u poslednjem času, u uži izbor ušao je i roman Andrije Matića „Pomračenje u pet slika”.

Goran Gocić je rekao da je iznenađen, da se nagradi nije nadao, sve dok nije ušao u najuži izbor od pet romana. „Ninova” nagrada, dodao je, donosi dosta dobrog autoru, ali je bilo i pisaca kojima nije donela ništa dobro, tako da je treba primiti s dozom budističkog opreza. Ovo je njegov romaneskni prvenac, do sada se bavio publicistikom, pisao je, pre svega, o filmu. Sada će morati da nastavi paralelno, na dva koloseka. Roman „Tai”, što je posebno zanimljivo, izazvao je pažnju čitalaca i pre nego što je dobio „Ninovu” nagradu, mnogo veću nego sve njegove publicističke knjige o filmu.

Knjigu „Tai”, kaže izdavač Vladislav Bajac, određuje njen topos: Tajland. Ljubav i Tajland. Žena, putenost, demistifikacija glavnog junaka. Analiza Dalekog istoka u odnosu na (daleki) zapad. Da nije roman, ovo bi bila „studija o izvodljivosti” na temu kako bi jedan samosvestan muškarac mogao ili pre – želeo da (hrišćanski) zaštiti jednu ženu.

– U današnjem romanu – rekao je Goran Gocić u nedavnom intervjuu za „Politiku” – nemamo više tragične heroine, poput Karmen koja gine od ruke posesivnog ljubavnika, ili Ćo Ćo San koja sebi uzima život. Danas zapadnjaci odlaze na Tajland, ili na Filipine, tamo se bahato ponašaju, prepuštaju čarima seks-turizma, razmeću svojim spravama, znanjima i profesijama, mašu svojim svemoćnim valutama i titulama. No na kraju oni, a ne njihovi eskorti, shvataju da su oštećeni, izgubljeni, otuđeni, kupljeni, mahniti. Takav je slučaj i s mojim junakom, s tim da je on osetljiviji, romantičniji i skloniji samozavaravanju od prosečnog turiste.

Nagrada će autoru biti uručena u petak, 17. januara  u Skupštini grada Beograda.

Z. R.

TAI


Naručite knjigu i uživajte.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272