Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Python razvoj mikroservisa

Python razvoj mikroservisa

Popust cena: 1580 rsd

Python intenzivni kurs, prevod 3. izdanja

Python intenzivni kurs, prevod 3. izdanja

Popust cena: 2280 rsd

Na današnji dan, 17. aprila Josif Pančić

Iz istorije računarstva 

Na današnji dan, 17. aprila 1944. godine, Harvard Mark I počinje sa radom

Uvod u Harvard Mark I

Na današnji dan, 17. aprila 1944. godine, zabeležena je važna prekretnica u razvoju računarske tehnologije. Predsednik Harvard Univerziteta, James Conant, obavestio je osnivača IBM-a, Thomasa Watsona Starijeg, da je Harvard Mark I, razvijen u saradnji između dva entiteta, počeo glatko da funkcioniše. Ovaj projekat je bio jedan od mnogobrojnih primera saradnje u ratno vreme između federalne vlade, univerziteta i privatnih korporacija.

Detalji o radu i značaju Harvard Mark I

Harvard Mark I, takođe poznat kao IBM Automatic Sequence Controlled Calculator (ASCC), predstavljao je elektromehanički računar koji je igrao ključnu ulogu u rešavanju kompleksnih izračunavanja neophodnih za ratne napore. U svom pismu, Conant je naglasio da se Mark I već koristi za "posebne probleme u vezi sa ratnim naporima", što ukazuje na njegovu primenu u optimizaciji resursa, balistici i drugim vojnim projektima.

Značaj za tehnološki napredak

Harvard Mark I nije bio samo pionir u svetu računarstva zbog svoje uloge u ratu, već je postavio temelje za budući razvoj računarskih tehnologija. Njegova sposobnost da automatski izvršava dugačke nizove operacija bez intervencije čoveka predstavljala je veliki tehnički napredak tog vremena.

1421. - Više od 100.000 ljudi utopilo se u Holandiji kada je moreprobilo zaštitne nasipe.

1492. - Kristofer Kolumbo (Cristoforo Colombo) dobio je saglasnosti novac od španskog kralja Ferdinanda V i kraljice Izabele (Isabel), da istraži "zapadni okean". Na tom putovanju Kolumbo je otkrio američki kontinent.

1790. - Umro je američki naučnik i državnik Bendžamin Frenklin(Benjamin Franklin). Učestvovao je u pisanju "Deklaracije nezavisnosti", a kao neumoran borac za slobodu čoveka bio je poznat i slavljen i izvan SAD. Kao naučnik izumio je gromobran i otkrio tok i karakteristike Golfske struje.

1814. Rođen je Josif Pančić (Ugrini kod Bribira, 17. april 1814 — Beograd, 8. mart 1888) je bio srpski lekar, botaničar i prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu četinara koja je po njemu nazvana Pančićeva omorika, a po njemu je nazvan i najviši vrh Kopaonika (Pančićev vrh) na kome se nalazi mauzolej sa njegovim posmrtnim ostacima.

1814. - U Ugrinama, kod Bribira (Hrvatska) rođen je srpskibotaničar i prirodnjak Josif Pančić, prvi predsednik Srpske kraljevske akademije. Otkrio je novu vrstu endemsko-reliktnog četinara poznatu kao "Pančićeva omorika". Osnovao je i uredio Botaničku baštu u Beogradu.

1860. - Crna Gora i Turska, posle turskog poraza na Grahovu,potpisale su protokol o razgraničenju kojim je Crna Gora faktički priznata kao samostalna država, iako formalno priznanje nije dobila.

1894. - Rođen je ruski državnik i političar Nikita Hruščov,prvi sekretar CK KPSS od 1953. do 1964. i predsednik sovjetske vlade od 1958. do 1964. Na XX kongresu KPSS podneo je referat ""O savladavanju kulta ličnosti i njegovih posledica", čime je počeo proces destaljinizacije SSSR.

1895. - Sporazumom u gradu Šimonoseki završen jekinesko-japanski rat. Kina je priznala nezavisnost Koreje, a ostrvo Formozu (Tajvan) predala Japanu. Tajvan je pod japanskom vlašću bio do 1945. godine.

1916. - Rođena je Sirimavo Bandaranaike, koja je u julu 1960.postala premijer Cejlona (Šri Lanke), prva žena premijer u svetu.

1924. - Rođen je srpski vajar Jovan Kratohvil, profesor Univerziteta umetnosti u Beogradu, rektor od 1971. do 1973. godine. Autor je mnogobrojnih spomenika među kojima i spomenika sovjetskim ratnim veteranima na Avali.

1941. - Oficiri bojnog broda Kraljevske ratne mornariceJugoslavije Milan Spasić i Sergej Mašera potopili su u Tivatskom zalivu razarač "Zagreb" i potonuli zajedno s njim odbivši da izvrše naređenje o predaji broda italijanskoj mornarici nakon kapitulacije Jugoslavije.

1952. - Rođen je Željko Ražnatović, zvani „Arkan“, (rođen 17. aprila 1952. godine, u Brežicama u Sloveniji; ubijen 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu Interkontinental) je bio zapovednik srpskih paravojnih formacija, a u javnosti je često bio optuživan da je kriminalac i ratni i poratni profiter. Takođe je bio član Stranke srpskog jedinstva (1993-2000).

1957. - Kiparski arhiepiskop Makarios vratio se u Atinu nakon 13meseci provedenih u egzilu na Sejšelima. Iste godine Makarios je sa britanskom vladom počeo pregovore o nezavisnosti Kipra, a u decembru 1959. izabran je za predsednika Republike Kipar.

1969. - Lider Komunističke partije Čehoslovačke Aleksandar Dubček (Aledžander Dubcek) podneo je ostavku, posle kraha reformskog kursa nazvanog "praško proleće". Zamenio ga je Gustav Husak.

1974. Rođena je Viktorija Kerolajn Adams (engl. Victoria Caroline Adams; rođena 17. aprila 1974), poznatija kao Viktorija Bekam (engl. Victoria Beckham), jeste engleska pevačica, kantautorka, plesačica, glumica, modni kreator i pisac. Svetsku slavu je dostigla kao „Poš Spajs“ (Posh Spice), jedna od pet članica ženske pop grupe Spajs gerls. Nakon prestanka rada grupe, započinje solo karijeru i objavljuje album Victoria Beckham. Takođe je objavila četiri singla koji su dostigli top deset na muzičkoj listi u Ujedinjenom Kraljevstvu.

1975. - Crveni Kmeri zauzeli su glavni grad Kambodže Pnom Pen izapočeli vladavinu terora tokom koje je ubijeno više od milion ljudi.

1977. - U Lihtenštajnu prvi put su glasale žene.

1983. - Indija je lansirala prvi veštački satelit.

1993. - U UN je usvojena rezolucija koja predviđa pooštravanjesankcija protiv SR Jugoslavije, ukoliko bosanski Srbi ne potpišu Vens-Ovenov mirovni plan za Bosnu do 26. aprila.

1993. - Umro je Turgut Ozal, predsednik Turske od 1989. godine.

1996. - SAD i Japan potpisali su deklaraciju o bezbednosnojsaradnji prema kojoj SAD zadržavaju nivo vojnih snaga u Japanu i ostalim delovima Azije.

1997. - Umro je izraelski državnik Haim Hercog (Chaim Herzog),predsednik Izraela od 1983. do 1993. godine.

2001. - Izraelske snage napale su sa kopna, iz vazduha i sa morapalestinske teritorije u pojasu Gaze, nakon minobacačkog napada na izraelsko naselje Sderot.

2002. - Jugoslovenska vlada pozvala je 23 osobe koje je Haškitribunal optužio za ratne zločine, od kojih su 10 jugoslovenski državljani, da se dobrovoljno predaju tom sudu. Pozivu jugoslovenskih vlasti odazvali su se: Dragoljub Ojdanić, Milan Martić, Mile Mrkšić, Nikola Šainović, Vladimir Kovačević i Momčilo Gruban, koji u haškom zatvoru čekaju početak suđenja.

2004. - U izraelskom raketnom napadu u Gazi ubijen je liderpalestinskog radikalnog pokreta Hamas Abdel Aziz al-Rantisi.

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272