Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

101 princip za dobar UX dizajn

101 princip za dobar UX dizajn

Popust cena: 1760 rsd

Vodič za dizajniranje frejmvorka

Vodič za dizajniranje frejmvorka

Popust cena: 2460 rsd

Na današnji dan, 20. aprila Po i Miro

Iz istorije računarstva

Na današnji dan, 20. aprila 1951. godine, Massachusetts Institute of Technology (MIT) je u javnosti predstavio svoj revolucionarni računar "Whirlwind" u okviru televizijske serije "See It Now". Ovaj događaj označava jedan od ključnih trenutaka u istoriji računarstva, pokazujući moć i potencijal što su tada bili vrhunski tehnološki dostignuća.

Tehničke karakteristike "Whirlwind"

Jay Forrester, direktor projekta, opisao je "Whirlwind" kao "pouzdan operativni sistem". Računar je funkcionišao na impresivnih 90% iskoristivosti, radeći 35 sati nedeljno. Glavne tehničke specifikacije mašine uključivale su:

Memorija: Elektrostatička memorija sa kapacitetom za skladištenje do 2.048 šesnaestocifrenih reči.

Komponente: Korišćenje 4.500 vakuumskih cevi i 14.800 dioda.

Prostor: Zauzimanje prostora od oko 288 kvadratnih metara.

Značaj i uticaj "Whirlwind"

"Whirlwind" nije bio samo demonstracija tehnološke moći, već i platforma za razvoj daljih inovacija u računarstvu, posebno u oblastima upravljanja letom i vojne obrade podataka. Ovaj sistem je omogućio razvoj realnog vremena i interaktivnih aplikacija, što je predstavljalo temelj za buduće tehnološke napretke. 

-----

1526. - U bici kod Panipata mogulski vođa Baber je sa 2.000 boraca porazio 10.000 vojnika sultana Ibrahima od Delhija, čime je otpočela dvoipovekovna vladavina Mogula nad Indijom.

1653. - Vođa Engleske revolucije Oliver Kromvel (Cromwell) raspustio je parlament, Vojno veće donelo je novi ustav, a Kromvel je imenovan doživotnim lordom-protektorom.

1657. - U englesko-španskom ratu, engleska flota, pod komandom admirala Roberta Blejka (Blake), napala je i potopila svih 16 španskih ratnih brodova u luci Santa Kruz na Tenerifima, a potom je razorila grad.

1768. - Umro je italijanski slikar Kanaleto (Canaletto), jedan od najboljih pejzažista 18. veka.

1792. - Francuska je objavila rat Austriji, Pruskoj i Sardinskoj kraljevini (Pijemont).

1808. - Rođen je Napoleon III, car Francuske od 1852 do 1870. godine. Posle poraza u francusko-pruskom ratu zbačen je sa prestola, a u Francuskoj je proklamovana Treća Republika.

1841. - U filadelfijskom listu "Grahams magazin" objavljena je pripovetka Edgara Alana Poa (Allan Poe) "Ubistva u ulici Morg" koja se smatra prvom detektivskom pričom.

Naručite knjigu.

1889. - U Austriji je rođen Adolf Hitler, osnivač Nacional-socijalističke partije, kancelar i diktator Nemačke od 1933. do 1945. godine.

Adolf Hitler - Život u slikama

Adolf Hitler, jedna od najkontraverznijih figura XX veka, proglasio je sebe spasiocem Nemačke koja se, posle Poraza u prvom svetskom ratu, našla u bezizlaznoj situaciji.  NARUČITE.

 

1893. - Rođen je američki filmski glumac Harold Lojd (Lloyd), jedan od najslavnijih komičara nemog filma ("Sigurnost na poslednjem mestu", "Brucoš", "Čuvaj se, profesore", "Luda sreda").

1893. - Rođen je katalonski slikar i vajar Huan Miro (Juan), jedan od najznačajnijih nadrealističkih umetnika 20. veka.

1912. - Rođen je irski književnik Bram Stoker, autor "Drakule".

1919. - U Beogradu je počeo osnivački kongres Socijalističke radničke partije Jugoslavije, koja je 1920, na kongresu u Vukovaru, promenila ime u Komunistička partija Jugoslavije.

1936. - Italijanske trupe su okupirale Etiopiju.

1947. - Umro je kralj Danske Kristijan Dž (Christian). Veliku popularnost stekao je otporom nemačkoj okupaciji za vreme drugog svetskog rata.

1972. - Američki svemirski brod "Apolo-16" spustio se na Mesec.

1984. - Velika Britanija je objavila da će njena administracija u Hongkongu prestati sa radom 1997. godine.

1986. - Pijanista Vladimir Horovic (Horowitz), koji je napustio Rusiju 1925, održao je nakon 61 godine svoj prvi koncert u SSSR.

1992. - Snage bosanskih Srba izvršile su blokadu Sarajeva, zahtevajući podelu grada. Blokada i granatiranje grada trajali su tokom celog bosanskog rata koji je završen potpisivanjem Dejtonskog sporazuma u novembru 1995.

1995. - Umro je jugoslovenski političar i pisac Milovan Đilas, jedan od najbližih saradnika Josipa Broza Tita do 1954. Posle serije članaka objavljenih u beogradskom dnevniku "Borba" u kojima je kritikovao tadašnje jugoslovensko rukovodstvo, smenjen je sa svih funkcija, a potom je postao najpoznatiji jugoslovenski disident. Đilas je rođen 12. juna 1911. godine u Crnoj Gori.

1999. - Tokom vazdušnih napada NATO na SR Jugoslaviju u Hramu Svetog Save u Beogradu liturgiju su služili ruski i srpski patrijarh Aleksej II i Pavle, posle koje su se "Molitvom za mir" obratili desetinama hiljada ljudi okupljenih na platou ispred najveće beogradske crkve.

2003. - Kinesko ministarstvo zdravlja je saopštilo da je od atipične upale pluća u Pekingu obolelo 339 osoba, od kojih je 18 umrlo, čime su kineske vlasti prvi put zvanično priznale razmere epidemije SARS-a u prestonici. SARS je te godine pogodio 20 zemalja, a najviše zaraženih registrovano je u Kini, 5.329 osoba, zatim u Hong Kongu, 1.754 lica.

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272