Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Na današnji dan, 30. maja

1431. - U Ruanu spaljena na lomači francuska nacionalna heroina Jovanka Orleanka, nakon što je po nalogu Engleza pred crkvenim sudom optužena da je jeretik i veštica. Rehabilitovana je na reviziji procesa 1456, a odlukom pape Benedikta XV 1920. proglašena je za sveticu.

Naručite knjigu.

1498. - Kristofer Kolumbo isplovio sa šest brodova iz španske luke Sanlukar na treće putovanje u Novi svet, tokom kojeg je otkrio Trinidad i obale Južne Amerike.

Naručite knjigu.

1536. - Engleski kralj Henri VIII venčao se s trećom ženom, Džejn Sejmor, 11 dana nakon što je pogubljena njegova druga žena Ana Bolen.

Naručite knjigu.

1593. - Umro je Kristofer Marlo, dramski pisac engleske renesanse.

* * * * *

Luiz Velš: Tamerlan mora umreti

Pripovest o poslednjim danim dramskog pisca Kristofera Marloa, čoveka koji se usudio da gurne prst u oko i Bogu i državi, otkrivši da osuda na večno prokletstvo nije najgora sudbina koja može da ga snađe.

* * * * *

1640. - Umro je Peter Paul Rubens, flamanski barokni slikar.

1744. - Umro je Aleksander Poup, engleski pesnik i satiričar.

1778. - Umro je Fransoa Volter, francuski filozof, pisac i istoričar.

Naručite audio knjigu.

1814. - Rođen je Mihail Aleksandrovič Bakunjin, ruski revolucionar anarhista.

Naručite knjigu.

1848. - SAD i Meksiko ratifikovali sporazum potpisan u februaru 1848. nakon poraza Meksikanaca u američko-meksičkom ratu. Za naknadu od 15 miliona dolara, u sastav SAD ušle su meksičke teritorije Novi Meksiko, Kalifornija, delovi Nevade, Jute, Arizone i Kolorada.

1876. - Rođen je Vladimir Nazor, pesnik, partizan, predsednik Hrvatske.

Tito i Vladimir Nazor

1876. - Zbačen turski sultan Abdul Azis, a na presto je stupio njegov nećak sultan Murat V, koji je svrgnut nekoliko meseci kasnije i stavljen u doživotni pritvor u jednu carigradsku palatu.

1909. - Rođen je Beni Gudmen, džez muzičar, američki, klarinetista i kompozitor.

1912. - Umro je Vilbur Rajt, američki pilot i konstruktor aviona, pionir avijacije.

1913. - Londonskim mirom okončan Prvi balkanski rat.

1918. - Umro je Georgij Valentinovič Plehanov, ruski filozof.

1942. - Britansko ratno vazduhoplovstvo je sa 1.047 aviona bombardovalo nemački grad Keln u Drugom svetskom ratu.

1945. - Rođen je Pero Zubac, književnik.

* * * * *

Lepo ponašanje

Glavna junakinja Ana će, kroz desetak karakterističnih situacija, ponuditi najmlađima osnovne modele lepog i društveno prihvatljivog ponašanja.

Mostarske kiše

Na stihove Pera Zubca komponovano je više kantata, solo pesama, oratorijuma, a za stihove je dobio najznačajnije nagrade na jugoslovenskim festivalima u Opatiji, Beogradu, Podgorici, Nišu, Donjem Milanovcu, Pančevu, Rožaju, Nikšiću.

Tamne rime 

Autorova lirika u zbirci se razlikuje od svih njegovih dosadašnjih – ona je povremeno tamna i siva, i govori da se ovaj put susrećemo sa pesnikom koji, za razliku od ranijih knjiga, nešto sumornije posmatra život.

* * * * *

1951. - Rođen je Zdravko Čolić, pevač.

1956. - Jugoslovenska državno-partijska delegacija s Josipom Brozom Titom na čelu doputovala je u SSSR, u prvu posetu nakon smrti Staljina i raskida s Moskvom 1948.

1960. - Umro je Boris Leonidovič Pasternak, ruski pisac, nobelovac.

* * * * *

Dimitrij Bikov: Boris Pasternak

Ova se knjiga čita kao što se posmatra reka: pred očima čitaoca teče jedan život ali i životi svih koji su u tom kolopletu; stvaralačke muke jednog velikana reči i usponi do genijalnih visina.

* * * * *

1961. - Umro je Rafael Truhiljo, dominikanski diktator.

1964. - Rođen je Venko Andonovski, pisac.

1973. - Zapadna Nemačka i Čehoslovačka postigle su dogovor o normalizaciji odnosa, nakon 32-godišnjeg prekida.

1976. - Prvi voz krenuo prugom Beograd-Bar. Prvi putnik je bio Josip Broz Tito u svom „plavom vozu“.

1980. - Papa Jovan Pavle II stigao je u Pariz, u prvu posetu jednog pape Francuskoj od 1814.

1980. - Rođen je Stiven Džerard, engleski fudbaler.

1992. - Savet bezbednosti UN usvojio rezoluciju 757 kojom su SR Jugoslaviji, zbog umešanosti u rat u Bosni, uvedene sankcije koje podrazumevaju potpunu ekonomsku blokadu i prekid svih naučnih, kulturnih i sportskih veza sa svetom.

1992. - U Beogradu ispred Jugoslovenskog dramskog pozorišta nekoliko stotina dramskih umetnika jednosatnim ćutanjem izrazilo je protest protiv rata na tlu bivše Jugoslavije i saosećanje sa svim žrtvama.

1994. - Umro je Pavle Savić, srpski nuklearni fizičar i hemičar, profesor Beogradskog univerziteta.

1995. - Rusija formalizovala odnose s NATO-om, ali je ponovila upozorenje da bi širenje zapadnog vojnog saveza na istok Evrope moglo da podeli kontinent.

1998. - U severnoj avganistanskoj provinciji Tahar u zemljotresu je poginulo najmanje 3.000 ljudi.

1999. - Najmanje 54 osobe poginule su u Minsku, u jurnjavi nekoliko hiljada mladih, koji su nakon završetka koncerta rok muzike jurnuli u ulaz stanice podzemne železnice da se sklone od iznenadne provale oblaka.

1999. - U vazdušnim udarima NATO-a na SR Jugoslaviju pogođen je sanatorijum u Surdulici. Poginulo je 20 ljudi,u Varvarinu je pogođen most.Poginulo je 10 ljudi.

2000. - Vojna komanda na Fidžiju proglasila je vanredno stanje da bi okončala krizu koju su izazvali pobunjenici držeći premijera i grupu vladinih službenika kao taoce.

2001. - Na poslednjem suđenju u Nemačkoj za zločine počinjene u Drugom svetskom ratu, bivši oficir SS-a i nadzornik u koncentracionom logou Terezijenštat, 89-godišnji Anton Malot osuđen je na doživotni zatvor, zbog ubistva trojice i pokušaja ubistva četvrtog zatvorenika jevrejske nacionalnosti na svirep način.

2003. - Savet bezbednosti UN odobrio je slanje mirovnih trupa u severo-istočnu provinciju Ituri u Kongu, radi uspostavljanja mira i sigurnosti u regionu, koji je narušen nasiljem između etničkih milicija. EU je, takođe, odobrila odlazak oko 1.400 svojih trupa u tu zemlju.

IZVOR.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272