Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

QuarkXPress 6

QuarkXPress 6

Popust cena: 440 rsd

Photoshop CS5 100 saveta i trikova

Photoshop CS5 100 saveta i trikova

Popust cena: 360 rsd

Najlepše novčanice na svetu

Lepota novčanica sveta

Kanada

Kanada (engl. Canada, fr. Canada) je država u Severnoj Americi koja se nalazi severno i istočno od Sjedinjenih Američkih Država. Na zapadu Kanade se nalazi Tihi okean, na severu Severni ledeni okean, a na istoku Atlantski okean. Kanada je sa površinom od 9.984.670 km² druga po veličini država u svetu, posle Rusije. Glavni grad Kanade je Otava, a najveći grad je Toronto. Ostali veći gradovi su Montreal, Edmonton, Kalgari, Kvebek, Vankuver i Vinipeg. Broj stanovnika Kanade prema proceni iz 2009. iznosi 33.774.000.[2Teritoriju današnje Kanade su, pre dolaska Evropljana, već nekoliko hiljada godina naseljavala brojna domorodačka plemena. Počevši od kraja 15. veka, britanske i francuske ekspedicije su istražile i naselile atlantsku obalu Kanade. Posle Sedmogodišnjeg rata, Francuska je 1763. godine, morala predati sve svoje kolonije u Severnoj Americi Velikoj Britaniji. Godine 1867. ujedinjenjem tri britanske severnoameričke kolonije u federalni dominion od četiri provincije osnovana je Kanada. Ovim je započelo pridruživanje provincija i teritorija i proces povećavanja autonomije od Ujedinjenog Kraljevstva. Ova široka autonomija je proširena Vestminsterskim statutom 1931, a kulminirala je Aktom o Kanadi 1982, kojim su prekinute sve zakonske zavisnosti od Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva. Danas je Kanada federacija koja se sastoji od deset provincija i tri teritorije. Prema državnom uređenju je parlamentarna demokratija i ustavna monarhija sa kraljicom Elizabetom II kao vrhovnim suverenom. Dvojezična je država, gde su osim na federalnom nivou, engleski i francuski jezik zvanični i u provinciji Nju Bransvik. Takođe, ekonomski je jedna od najrazvijenijih država sveta, te je članica brojnih organizacija kao što su G8, NATO, OECD, STO, OAD, APEC i UN. VIKIPEDIJA.

  • 20 kanadskih dolara


Savez Komora ili Komori

Savez Komora ili skraćeno Komori (kom. Udzima wa Komori, fr. Union des Comores, arap. الإتّحاد القمري) su ostrvska država na jugoistoku Afrike. Smešteni su u Indijskom okeanu u Mozambičkom kanalu, između ostrva Madagaskara i afričkog kopna. Sastoje se od tri veća vulkanska ostrva: Njaziđa (1.148 km²), Nzvani (Anjuan, 425 km²), Mvali (Moheli, 290 km²) i nekoliko manjih. Obližnje ostrvo Majot, na kojeg Komori polažu pravo, je francuska kolonija. Do 2002. godine puno ime države je bilo Islamska Savezna Republika Komori. Vikipedija.

  • 1000 franaka




Farska ostrva

Farska Ostrva[a] (prevedeno na srpski jezik: Ovčija ostrva, pers. Føroyar, dan. Færøerne) predstavljaju jednu od tri konstitutivne države Kraljevine Danske sa visokim stepenom autonomije (izuzetak je odbrana i spoljna politika). Farska Ostrva imaju sopstvene predstavnike u Nordijskom savetu. Farska Ostrva čini grupa od 18 većih ostrva smeštenih između severnog Atlantika i Norveškog mora ukupne površine 1.400 km². Tradicionalno su tesno povezana sa Islandom, Šetlandskim ostrvima, Orknijskim ostrvima, Hebridima i Grenlandom. Arhipelag se od Norveške odvojio 1814. godine. Vikipedija.

  • 1000 kruna



Samoa

Nezavisna Država Samoa (samoanski: Malo Sa'oloto Tuto'atasi o Samoa, engleski: Independent State of Samoa) je država u južnom Pacifiku. Ova država obuhvata veći, zapadni, deo arhipelaga Samoa, pa se zove još i Zapadna Samoa, za razliku od Istočne (Američka Samoa − američka teritorija). Pre sticanja nezavisnosti bila je UN protektorat, novozelandska administrativna prekomorska teritorija i nemačka kolonija. Nalazi se 2900 km severoistočno od Novog Zelanda. Površina iznosi 2831 km², a glavni grad je Apia sa 38.000 stanovnika. Glavni izvozni proizvodi Samoe su riba i kopra. Vikipedija.

  • 20 samoanskih tala



NAJLEPŠE NA SVETU.


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272