Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Osnovno o RASPBERRY PI

Raspberry Pi

Postoje dva tipa ovog računara veličine vizit karte: model A i model B, i u principu se radi o istom hardveru uz razliku u veličini RAM memorije i raspoloživim priključcima. Model B ima 512MB, a model A 256MB RAM memorije. Model A ima jedan USB, dok model B ima dva. Moćniji model B ima i ETHERNET priključak.



Glavni sastavni delovi su:

 

1. System-on-a-Chip ** radi se o ARM11 700MHz procesoru sa posebnom jedinicom za grafiku i RAM memorijom od 256MB ili 512MB.

 

2. Priključak za napajanje ** Raspberry PI dobija napajanje preko ovog 5V-Micro-B-USB konektora. Ispravljač možete posebno kupiti, a ako imate neki Android-Smart telefon vrlo je verovatno da možete koristiti njegov punjač. Minimalna struja koju daje ispravljač mora biti 700mA, za stabilan rad preporučujemo ispravljač koji daje minimum 1000 mA.

 

3. HDMI izlaz ** na njega se priključuju savremeni televizori i monitori koji imaju HDMI priključak. Na ovaj način se osim video signala prenosi i audio signal. Ako se priključuje monitor ili TV sa DVI priključkom pomoću HDMI/DVI adaptera, onda morate audio signal prenositi preko 3.5mm audio priključka.

 

4. RCA video izlaz ** predvidjen prvenstveno za starije televizore koji će vam poslužiti kao monitor

 

5. Audio konektor  3,5mm ** preko njega pretvarate Raspberry PI u HiFi sistem

 

6. ETHERNET priključak ** spojite mrežni kabal i već ste na Internetu! U slučaju da imate model A koji nema ovaj konektor – upotrebite USB WLAN-adapter.

 

7. USB  konektor ** Model B ima dvostruki USB konektor na koji možete spojiti na primer tastaturu i miša. Model A ima jedan USB konektor. Za spajanje dodatnih uredjaja koristite mrežni priključak ili USB-Hub koji ima svoje nezavisno napajanje.

 

8. CSI-priključak ** ovde možete prilkjučiti kamera-modul preko 15-žilnog kabla

 

9. DSI-priključak ** preko njega se spaja displej sa integrisanim kontrolerom

 

10. Konektor GPIO *** na raspolaganju imate 26 pinova preko kojih  pristupate digitalnim ulazima ili izlazima. Pažnja: naponski nivoi logičke jedinice su 3.3V, priključenje na uredjaje koji imaju nivoe od 5V može dovesti do trajnog oštećenja.

 

11. LED indikacija ** osim što lepo izgledaju, svetleće diode vam pomažu da pratite stanja u kojima se nalazi uredjaj, što je veoma korisno u slučaju traženja grešaka u radu.

LED1-zelena:            „ACT“             –pristup SD kartici

LED2-crvena:           „PWR“            –prisutno napajanje 3.3V 

LED3-zelena:            „FDX“             –priključen LAN

LED4-zelena:            „LNK“             –mrežna aktivnost 

LED5-žuta:                „100“              –povezanost sa 100-Mb mrežom 

 

Model A nema mrežni priključak, pa zbog toga ima samo prve dve LED.

 

Slot za SD-karticu ** u njega se stavlja SD kartica koja ce se imatu funkciju sličnu hard disku na PC. Zavisno od vaših potreba ona može biti veličine samo 4 GB, a možda ćete želeti da izdvojite više novca za jednu karticu velikog kapaciteta, na primer od 128 GB. Ona služi kao BOOT medijum na kome se nalazi operativni sistem, a istovremeno se na njoj memorušu programi i datoteke. Preporučujemo 16 ili 32 GB kartice (Class 10). Eksterni nosioci podataka kao što je hard disk se mogu priključiti preko aktivnog USB adaptera koji ima svoje napajanje. Pošto postoje i SD kartice koje neće dobro i neće nikako raditi na Raspberry PI, pogledajte na sajtu http://elinux.org/RPi_SD_cards dobro ažuriranu listu kartica koje se preporučuji i onih koje ne zadovoljavaju.  

 

DODATNA OPREMA

 

Kućište za Raspberry PI ** I bez zaštitne kutije uredjaj će raditi, ali kao trajno rešenje treba obezbediti kutiju u kojoj će on biti smešten. Postoji veliki izbor kućišta, a jedno od rešenja je i kutija sastavljena od LEGO elemenata.

 

Monitor ** Raspberry PI podržava rezoluciju od 1920x1080. Aktuelni monitori se mogu priključiti direktno preko HDMI priključka, stariji preko adaptera DVI/HDMI. Takodje, i TV aparat se na isti način mogu koristiti kao monitori, a ako imaju samo stari RCA konektor veze se uspostavlja preko žutog CINCH konektora na Raspberry PI, ali u tom slučaju dolazi do izvesnog gubitka u kvalitetu slike.

 

Tastatura i miš ** Kao i na svaki drugi kompjuter i na Raspberry PI se mogu priključiti tastatura i miš, preko USB konektora. Stari modeli sa PS/2 konektorom zahtevaju odgovarajući adapter. Ako priključena tastatura ne reaguje ili reaguje povremeno – izrok može biti nedovoljno jako napajanje koje daje ispravljač koji napaja Raspberry PI.

 

Aktivni USB-HUB ** Već nakon prvih eksperimenata sa RASPBERRY PI javlja se potreba za priključenjem novih komponenti. Tu se u prvom redu javlja vanjski hard disk sa USB priključkom, kome nije dovoljna struja koju dobija preko USB priključka na RASPBERY PI uredjaju. Rešenje je aktivni USB-HUB koji ima svoje posebno napajanje.

 

WLAN adapter **  Na samom uredjaju ne postoji WLAN modul. Preko WLAN adaptera priključenog na USB Raspberry PI bežično pristupa mreži. I u ovom slučaju se preporučuje upotreba aktivnog USB adaptera sa posebnim napajanjem.

 

Kamera** Možete kupiti Raspberry PI kameru koja ima 5-Megapiksel senzor i rezoluciju 2592 x 1944 piksela, video 1080p (Full HD) – Framerate 30 fps max. Njena upotreba otvara vrata mnogobrojnim eksperimetima i aktivnostima.


 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272