Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PowerShell, praktična automatizacija

PowerShell, praktična automatizacija

Popust cena: 2200 rsd

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 530 rsd

Windowsovi tajni zapisi o vašoj Internet aktivnosti

Da li je istorija pretage weba sačuvana u PC-ju čak i ako redovno brišete privremene (temp) direktorijume i keš? Da li na taj način brišete istoriju ili ona i dalje ostavlja trag?

 

Kratak odgovor je sledeći: ako nadgradite na poslednju verziju oba glavna web pretaživača (IE7 ili Firefox 2), redovno brišete istoriju pretrage ili privatne podatke, i regularno pokrećete anti-spyware i antivirusne alatke, onda ste sigurni.

Ono što ste možda čuli odnosi se na starije web pretraživača, konkretno Internet Explorer 6 – i njegovu upotreba fajla koji se zove “index.dat”. Čal i ako izbrišete istoriju pretraživanja, cookie-je, i privremene internet fajlove u Internet Exploreru 6, ovaj pretraživač može iza sebe da ostavi tragove istorije pretraživanja u formi skrivenog fajla koji se zove index.dat. Ovaj fajl je jako teško pratiti i izbrisati. I, da, Firefox 1.x koristi fajlove (keš fajlove) da bi pratio gde ste bili, mada je njih mnogo lakše izbrisati u Firefoxu nego u Internet Exploreru. Međutim, nije bilo ničeg zlonamernog u vezi svega ovoga, već je to bio samo najlakši način za pretraživač da shvate gde ste išli kada ste ukucali URL.

Dobre vesti su te da su sa Internet Explorerom 7, index.dat fajlovi bili uklonjeni, tako da sada možete da izbrišete privatne informacije i da budete sigurni da su one stvarno izbrisane. U Firefoxu, kliknite na Tools>Clear Private Data da biste to uradili. U Internet Exploreru 7, kliknite na Tools>Delete Browsing History.

Ako ste ikada imali Internet Explorer 6 (ili starije verzije) ili stariju verziju Firefoxa na PC-ju, onda treba da izbrišete sve index.dat fajlove koji bi mogli da se nalaze na računaru. Ja sam isprobao Index Dat Spy, koji vam omogućava da locirate sve index.dat fajlove a zatim da ih izbrišete ako želite (Mnogi index.dat fajlova su prazni). To je jedini besplatan program koji sam pronašao a koji vam omogućava da izbrišete ove fajlove (Postoje i alternative koje se plaćaju).

Imajte na umu da istorija pretraživanja i privremeni internet fajlovi ne izazivaju spyware i adware programe, Oni predstavljaju samo izveštaje o vašem kretanju po Internetu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272