Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

InDesign CS2 praktične vežbe

InDesign CS2 praktične vežbe

Popust cena: 1150 rsd

QuarkXpress 4 za 14 dana

QuarkXpress 4 za 14 dana

Popust cena: 710 rsd

Adobe Apollo (AIR) - novi korisni programi

Polako se prebacujući iz alfa u beta fazu, Adobe je otkrio da je pravo ime Apollo-a AIR. Skraćeno od Adobe Integrated Runtime, ovaj Adobe-ov radni okvir je uglavnom ostao isti, ali je dobio nešto nove funkcionalnosti ispod haube. Sada je ugrađena SQLite podrška,  support, WebKit HTML renderovanje, podrška za drag & drop, podrška za PDF i opšta poboljšanja u upravljanju prozorima i mrežom.



Ali šta tu ima za krajnjeg korisnika, sigurno se pitate. U redu je što Apollo poseduje odličnu funkcionalnost za programere, ali čemu sve to ako ne postoje neki stvarno korisni programi za AIR? Malo smo pronjuškali i pronašli smo 3 AIR programa za koje mislimo da mogu da budu korisni, i koji obećavaju da će AIR u skorije vreme imati šta da ponudi. Ako ništa drugo, do kraja ovog članka toliko puta će se spomenuti pojam AIR da ga do penzije nećete zaboraviti.

Salsa

Salsa je super jednostavni klijent za kopiranje fajlova između Amazon-a S3 i vašeg računara. To je u stvari jednostavni interfejs za aploud i preuzimanje, i ništa više od toga. Amazon S3 se često zove "jeftino rešenje za kreiranje rezervnih kopija", a ovaj program ga čini praktičnim i na nivou desktopa. Salsa je trenutno u alfa fazi, ali ako mi treba jednostavan, bezbedan alat za kreiranje rezervnih kopija fajlova, vrlo lako mogu da vidim njegovu vrednost. Salsa je dostupan na Adobe Labs AIR:Applications:Samples wiki stranici. Bilo bi lepo kada bismo videli da ovaj mali program sazri i preraste u nešto više od ovoga što je sad.

Tweetr

Da, i mi volimo Twitter ovde u Kompjuter biblioteci. Na tržištu ne manjka alata za tweetovanje, a i Tweetr je lepo implementiran u AIR-u. Interfejs me pomalo podseća na iChat, a malo na Twitterrific. Iako nije savršen, on je minimalistički i dobro odrađuje svoj posao. Sviđa mi se kako možete da gledate vaše odgovore, kao i da usmeravate poruke. Naći ćete ga na http://www.tweet-r.com.

Fresh - RSS čitač

Još jedan program direktno iz Adobe Labs je Fresh, program za čitanje RSS vesti. Ono što mi se sviđa u Fresh-u je da poseduje veliki broj opcija s'obzirom da se radi o uzorku: OPML importovanje/eksportovanj, interfejs sa karticama, integrisani web prikaz za priče, teme i još mnogo toga. Očigledno je da ovakav program ne može da bude mnogo inovativan, ali predstavlja dobru demonstraciju mogućnosti AIR-a: struktuirani sadržaj, skupljanje feed-ova, ui elementi, i HTML renderovanje. Naći ćete ga na Adobe Labs-ovoj AIR:Applications:Samples wiki stranici.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272