Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Aktivnosti na W3C

W3C preporučuje xml:id

World Wide Web Consortium preporučuje xml:id verziju 1.0. Specifikacija definiše naziv atributa, xml:id, koji se uvek može smatrati identifikatorom, pa se prema tome uvek može prepoznati, bez pozivanja na spoljašnje izvore i bez oslanjanja na interne podgrupe. Prepruka je poslednja objava XML Core radne grupe, deo W3C XML aktivnosti.

SPARQL protokol za RDF

Radna grupa za pristup RDF podacima (RDF Data Access Working Group) je objavila radni nacrt SPARQL protokola za RDF. Nacrt opisuje pristup RDF podacima i prenos RDF upita do procesora. Ovaj protokol je kompatibilan sa SPARQL jezikom upita, a takođe je namenjen za prenos upita iz drugih jezika RDF upita. Posetite stranicu Semantic Web.

Radni nacrt: Internacionalizacija web servisa

Radna grupa za internacionalizaciju (Internationalization Core Working Group) je objavila prvi javni nacrt internacionalizacije web servisa (WS-I18N). Nacrt unapređuje SOAP razmenu poruka za lokalno i internacionalno pregovaranje i definiše lokalna pravila. Bez korišćenja Accept-Language i identiteta korisnika, implementacija može da upravlja lokalnim pravilima i jezikom tražioca. Posetite stranicu Internationalization.

Napomena radne grupe: Metapodaci testiranja

Radna grupa za osiguranje kvaliteta (Quality Assurance Working Group - QA) je objavila metapodatke testiranja (Test Metadata). Razvijen na W3C QA wiki, ovaj skup elemenata metapodataka se može koristiti za praćenje i filtriranje testova, identifikovanja onog šta se testira, konstruisanje oblika testova i formatiranje rezultata testiranja. Tamo gde je odgovarajuće, koristi se Dublin Core. Posetite stranicu QA.

Radni nacrt: EARL 1.0 šema

Radna grupa za evaluaciju i korektivne alate (Evaluation and Repair Tools Working Group) je objavila radni nacrt šeme evaluacije i jezika izveštavanja (Evaluation and Report Language-EARL 1.0 Scheme). EARL je fleksibilni format koji se koristi za razmenu, kombinovanje i uporeživanje rezultata testova. Subjekt testiranja mogu da budu web sajtovi, alati autorizacije, korisnički agenti i drugi entiteti. Radna grupa očekuje povratne informacije od programera i istraživača. Čitajte o Web Accesibility Initiative.

Prijave do 23 septembra za W3C radionicu o internacionalizaciji SSML-a

W3C će održati radionicu o internacionalizaciji SSML-a (Speech Synthesis Markup Language) od 2-3 novembra u Beijing, China. Prisutni će diskutovati o načinima unapređivanja predstavljanja ostalih jezika, sem engleskog, upotrebom SSML W3C preporuke koja generiče sintetički govor i kontroliše izgovor, jačinu, visinu i brzinu. Pročitajte više o tome na W3C Workshops i posetite stranicu Voice Browser Activity.

Objavljen je nacrt najboljih načina za mobilne uređaje

Radna grupa Mobile Web Best Practices je objavila prvi radni nacrt Scope og Mobile Web Best Practices. Ovaj dokument koncipira tačke poput smernica za sadržaj i displej na mobilnim i uređajima sa malim ekranom, postavlja zahteve za “mobileOK” trustmark i identifikuje cilj “jednog Weba”. Pročitajte više o W3C Mobile Web Initiative.

Napomena radne grupe: QA Handbook

Radna grupa QA (Quality Assurance) je objavila ažuriranu napomenu za QA Handbook. u Ovom dokumentu su zabeležena iskustva grupe i ponuđene tehnike, alati i šabloni. Fokusiran na proverljivost i teme testiranja, namenjen je da pomogne i ubrza rad W3C radnih grupa. Posetite stranicu QA.  

Napomena radne grupe: Različitost u specifikacijama

Radna grupa QA (Quality Assurance) je objavila napomenu Variability in Specifications. Pridružena W3C preporuci QA Specification Guidelines, ova napomena sadrži razmatranja naprednog dizajna specifikacija i odgovarajužih tehnika. Napomena opisuje kako model specifikacije utiče na implentaciju i kompatibilnost. Posetite stranicu QA.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272