Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

AMD igra opasnu igru

AMD se jako trudi da zadrži svoju poziciju i udeo na tržištu a taj posao je mnogo teži nego što vi možda mislite, zato što je Intel krenuo sa niskim cenama i direktnom borbom između proizvoda sa ciljem da uništi sve ostale igrače. Sa jedne strane, tu je AMD, koji je očajan u pokušajima da ne padne previše iza Intela u kontekstu udela na tržištu, a koji nema procesor koji bi direktno mogao da se poredi sa Core 2 Duo procesorom Intela. Jedini logičan potez iz AMD-a je da napadne Intel-ove skuplje proizvode tako što će značajno sniziti cenu sopstvenih proizvoda.

To su i uradili. Izgleda da je do sada to bila prava stvar da bi sprečili da Intel ugrabi tržište desktopa, mobilnih uređaja i serverskih procesora. Mana ove strategije je da AMD gubi veliki novac prodajući previše jeftino svoje procesore. Sa druge strane, kompanija bi mogla da privuče više kupaca i, ko zna, možda čak i neke iz Intel-ovog kampa.

Po rečima analitičara Toni Duboise-a iz Current Analysis, kako navodi web sajt TGDaily, AMD je bio u mogućnosti da dobije deo tržišta u SAD-u, i u segmentu desktopa i u segmentu za mobilne uređaje. Intel i dalje dominira tržištem sa 57 procenata svih desktop sistema, dok je AMD povratio samo jedan procenat tržišta, sa porastom sa 42 na 43 procenta. Pošto nova linija AMD procesora sa četiri jezgra za sve segmente tržišta neće biti izdata do poslednjeg meseca u godini, postoji zabrinutost u vezi toga da li će kompanija biti u mogućnosti da se preokrene i poveća svoje prihode. Na tržištu notebook-ova, AMD je pronašao odličan izvor profita i izgleda da se njegovi Turion X2 procesori odlično prodaju u lower end sistemima koji koštaju manje od 1000 dolara.

“Dok je brz tehnološki napredak uvek bio prethodnik ubrzanog razvoja PC industrije, Intel-ova agresivna strategija cena za quad-core narušava tradicionalne premije za novije tehnologije koje industrija godinama uživa. Nekoliko trgovca PC-ja će imati korist ali ako se erozija cene nastavi ubrzavati na svim segmentima tržišta, to će negativno uticati na industriju u celini” pisao je Duboise.

Najbolje vesti za AMD su da je većina njegovih kanala prodaje netaknuta i da je tržište za njega stabilno tako da će kompanija i dalje imati priliku da poveća svoje već smanjene prihode. Zbog akvizicije ATI grafičkih čipova, kombinovano sa ratom cena sa Intel-om, AMD sada ima malo rezervi novca sa 1.6 milijardi dolara koje su mu odmah dostupne i 648 miliona dolara pod “potražnjom”.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272