Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

AMD procesori su efikasniji nego Intel-ovi

U toku je rat. Rat između AMD-a i Intela koji je započeo čim je AMD dizajnirao i proizveo prvi x86 kompatibilan procesor koji je izbacio na tržište. Dugo vremena Intel je bio neosporni vođa na tržištu procesora i sila koja je uvodila inovacije u celu industriju računarskog hardvera. Onda se situacija dramatično promenila sa prvom serijom Athlon procesora od AMD-a i Intel je konačno bio primoran da udahne duboko i da prizna da je moćna kompanija uhvaćena nepripremljena od strane malog rivala.

Danas, rat između AMD-a i Intela se odvija na više frontova. Sa jedne strane, postoji bitka za nadmoć na polju performansi, gde Intel i dalje vodi, bar dok sledeća generacija AMD procesora ne dođe na tržište. Ova bitka je u početku donela velike gubitke AMD-u, pošto je AMD bio primoran da se takmiči sa procesorima sa jednim i dva jezgra protiv Intel-ove familije sa četiri jezgra i bila je osetna razlika u performansi. Sa druge strane, u bitci za privlačenje korisnika pomoću dobre cene procesora, obe strane su izjednačene. Međutim, sniženje cena je povredilo AMD mnogo više nego Intel. Finalna bitka gde se susreću AMD i Intel je potrošnja energije pošto su i privatni i poslovni korisnici zainteresovani za tehnologiju koja je zdravija za okruženje, i koja može da isporuči obećanu vrednost računarske moći bez potrebe za previše energije. A na ovom bojnom polju AMD se pokazao kao pobednik pošto su njegovi procesori mnogo prijateljskije raspoloženi prema okolini i okruženju.

Testiranja koja je izvršila nezavisna firma za računarsko testiranje Neal Nelson and Associates su dokazala da su Opteron procesori koje je dizajnirao AMD za platforme servera efikasniji što se tiče uštede energije nego što je to Intel-ova Xeon linija: «AMD zasnovani server koristi od 7.3 do 15.2 procenata manje energije pri pet različitih nivoa korisničkih učitavanja a 44.1 procenata manje energije dok su sistemi u režimu čekanja». Studija koja je sprovedena i objavljena na web sajtu InfoWorld-a navodi da preračunata ušteda energije sa Opteron procesorima iznosi između 20.29 i 36.04 dolara po serveru za godinu dana, u zavisnosti od opterećenja. U režimu čekanja ta vrednost iznosi 99.76 dolara po serveru godišnje. Studija takođe navodi da je «AMD uložio puno energije u optimizovanje upotrebe energije za njihove proizvode što će dovesti do toga da će AMD korisnici sada primetiti značajne uštede u energiji» rekao je Neal Nelson, predsednih grupe koja je izvršila testiranje.

Da bi tačno izmerili potrošnju energije za obe hardverske platforme Neal Nelson and Associates su koristili nov pristup ovom testiranju, koristeći klijent-server benčmark gde su bile procesirane web transakcije se serverom koji pokreće Novell SUSE Linux, Apache2 i MySQL. Testovi su rađeni na slično konfigurisanim 3GHz Intel (Woodcrest) Xeon i AMD Opteron serverima. AMDu je bilo veoma drago da čuje ovaj izveštaj i iako niko iz kompanije nije imao priliku da detaljno pregleda izveštaj oni su dali izjavu: «Iako nismo pregledali metodologiju za ove testove, nismo iznenađeni sa rezultatima pošto oni samo potvrđuju ono što čujemo od korisnika i što vidimo u našim laboratorijama» rekao je John Fruehe, predsednik za razvoj svetskog tržišta za server/radne stanice proizvode u AMD-u, u pisanoj izjavi. «Mi cenimo Neal-ov trud da malo bolje rasvetli energetski efikasnije serversko računarstvo pošto to dalje potvrđuje ono što smo i znali da je važan problem za naše korisnike. AMD je obavezan da isporučuje energetski efikasna rešenja našim potrošačima. Da mi neprestano brinemo o tome videćete kada izdamo naš izvorni Quad-Core procesor, kodnog imena «Barcelona», kasnije ovog leta, kao i u budućim proizvodima u godinama koje dolaze».

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272