Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Amerikanci pomno prate pirateriju

Kina, Rusija i još deset nacija su se našli na meti Bušove administracije zato što su bili neuspešni u zaštiti Američkih proizvoda kao što su muzika, filmovi i drugi materijali zaštićeni autorskim pravima od široko rasprostranjene piraterije.
Bušova administracija je stavila dvanaest zemalja na priotitetnu listu praćenja što znači da će biti podrobno istražena situacija u njima što na kraju može dovesti i do ekonomskih sankcija ako administraicja odluči da iznese ove slučajeve pred Svetsku Trgovačku Organizaciju.



Još trideset i jedna zemlja se našla na listi nižeg nivoa nadgledanja, čime se izražava zabrinutost vezana za kršenje autorskih prava u ovim nacijama.

Ovi događaji su nastali kao rezultat izveštaja u kojem se od administracije traži da svake godine obezbedi Kongresu informacije o najvećim problemima sa kojima se susreću Američke kompanije u svetu a u vezi sa kršenjem autorskih prava, za koje kažu da ih košta milijarde dolara gubitka svake godine.

"Mi moramo da štitimo ideje, pronalaske i kreativnost od falsifikatora i lopova umetnika," rekao je predstavnik trgovine SAD-a Susan C. Schwab u izjavi koja se našla u izveštaju za ovu godinu.

Administracija je ranije ovog meseca objavila da će podneti dva nova trgovačka slučaja protiv Kine Svetskoj Trgovačkoj Organizaciji. Jedan od ovih slučajeva optužuje Kinu da je bila nezainteresovana da sprovodi svoje zakone i štiti američka autorska prava i patente..

Godišnji izveštaj, poznat kao "Special 301 Report," za sekciju zakona o trgovini SAD-a, kaže da Kina ima poseban interes da poboljša svoju zaštitu autorskih prava, imajući u vidu da će i njihove kompanije biti pod pretnjom stalnog piratizovanja njihovih autorskih prava čim bude porastao nivo njihovih inovacija.

Za Rusiju, izveštaj kaže da će SAD pažljivo da prati kako će Rusija da ispuni obaveze vezane za zaštitu autorskih prava koje je preuzela na sebe potpisivanjem sporazuma od prošle godine koji se smatra kamenom temeljcem za ulazak Rusije u Svetsku Trgovačku Organizaciju.

Pored Rusije i Kine na prioritetnoj listi za praćenje našli su se i Argentina, Čile, Egipat, Indija, Izrael, Liban, Tajland, Turska, Ukrajina i Venecuela.

U vezi uključivanja Tajlanda u prioritetnu listu za praćenje, administracija je rekla da je zabrinuta rasponom problema u ovoj zemlji uključujući "slabljenje zaštite patenata i autorskih prava." Tajland je trenutno u sukobu sa internacionalnom kompanijom za prodaju lekova Abbott Laboratories iz SAD-a u vezi cene leka za borbu protiv side i drugih bolesti.

Tajlandska vlada je u januaru izdala licence na osnovu kojih dozvoljava upotrebu mnogo jeftinijih generičkih verzija dva vodeća leka u Tajlandu.

Predstavnici američkih kompanija su pozdravili izveštaj nove administracije ali je Oxfam America (internacionalna agencija za razvoj) kritikovala administraciju zato što je pogrešno tumačila prava američkih kompanija pod interancionalnim trgovačkim pravilima.

"Izveštaj ignoriše važan međunarodni sporazum koji je potpisala vlada SAD... koji jasno ističe da zemlje u razvoju imaju pravo da stave jadno zdravstvo i javni interes ispred intelektualne svojine," rekao je Rohit Malpani, politički savetnik za Oxfam.

Neil Turkewitz, službenik u Recording Industry Association of America, rekao je da je administracija bila u pravu što je izdvojila i posebno kritikovala Kinu i Rusiju u izveštaju.

On je rekao da masovno piratizovanje muzike u Kini i Rusiji vode neke od najvećih kriminalnih organizacija u saradnji sa najvećim piratskim web sajtovima na Internetu kao što je allofmp3.com."

Dan Glickman, predsedavajući Motion Picture Association of America, rekao je da novi izveštaj indicira "veličinu globalne piraterije i služi kao otrežnjujući podsetnik predstojećih izazova."

Zemlje koje su stavljene na listu nižeg nivoa nadgledanja su Belorusija, Belize, Bolivija, Brazil, Kanada, Kolumbija, Kosta Rika, Dominikanska Republika, Ekvador, Gvatemala, Mađarska, Indonezija, Italija, Jamajka, Južna Koreja, Kuvajt, Litvanija, Malezija, Meksiko, Pakistan, Peru, Filipini, Poljska, Rumunija, Saudijska Arabija, Tajvan, Tadžikistan, Turkmenistan, Uzbekistan i Vijetnam.

Pored toga, administracija je rekla da će Paragvaj biti posebno nadgledan kako bi se utvrdilo da li se u većoj meri krše autorska prava.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272