Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Apple ima 12 milijardi dolara za trošenje

Postojalo je vreme kada Apple nije radio tako dobro sa finansijske tačke. Sredinom 90-tih, oni su jedva uspeli da nastave sa radom. Ali ta vremena su prošla za Apple.

Prodaja Mac računara je u stalnom porastu, iPod-ovi se prodaju kao ludi (potvršena je cifra od 90 miliona) a Apple TV i visoko kontroverzni iPhone će doneti Cupertino kompaniji druge gomile novca. Oni veoma dobro rade i stvari će od sada biti samo bolje.

Ali koliko novaca Apple stvarno ima? Pa, poslednji put kada su davali izjave o svojoj zaradi, suma se kretala oko 12 milijardi u gotovini u kratkoročnim investicijama. To je puno novca da se drži ispod madraca i on značajno raste brzinom od 1 milijarde po kvartalu. Dakle Apple treba da investira.

Arik Hesseldahl, reporter u BusinessWeek-u, pisao je o tome kako bi Apple pametno trebao da upotrebi ovaj novac kako bi obezbedio da on nastavi da pristiže. Reporter kaže da bi Apple trebao da lansira rizične kapitalne akcije i na taj način ohrabre svoj rastući ekosistem da raste još više. On misli da bi trebali da investiraju u razvojne kompanije drugih proizvođača za softver i igre, u porast tržišta za svoje proizvode, poboljšanje iPod-ova, iPhone-ova i Apple TV-a.

Reporter imenuje neke od IT gigantskih kompanija koje su preduzele ovakve korake i investirale, da bi dugoročno dobijale. Intel, Qualcomm, Motorola su bile među spomenutim kompanijama a svaka od njih bi mogla da bude dobar uzor za Apple.

Hesseldahl je takođe govorio o mogućnosti velikih preuzimanja, ali to ne bi ličilo na Apple. Oni obično kupuju male kompanije koje lepo mogu da integrišu u u svoje interne projekte. "Ne vidim nijednu kompaniju u svetu za koju bi Apple imao dobar razlog da je kupi" rekao je reporter.

Trenutno, Apple može sa svojim novcem da uradi bilo šta: da lansira rizične kapitalne akcije, da kupi kompanije, da plati dividende ili da kupi neke od svojih akcija. Ja verujem da će Jobs i njegov tim finansijskih konsultanata uraditi najbolje što se može sa svojih 12 milijardi dolara; ako Apple-ov CEO ne zna da planira poslovne investicije, ne znam ko može.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272