Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

ATI objavljuje svoju poslednju grafičku karticu

To ne znači da će ATI potpuno nestati sa lica zemlje. Ovaj brend će nastaviti da egzistira kao ogranak AMD-a, ali se priča da će već grafički procesori iz serije R600 biti proizvedeni pod AMD-ovim imenom. Ova informacija je donekle čudna, a evo i zašto: kada je AMD kupio kompaniju ATI, oni su obećali da će “ATI” brend održati u životu. A evo šta se dogodilo...

Za kratko vreme se puno toga može promeniti. Verovatno su upravo iz tog razloga u ATI-ju odlučili da u ograničenom broju primeraka objave svoje poslednje DirectX 9 čudovište. Paket nosi naziv “Uber Edition” i sastoji se od dve X1950 XTX kartice, od kojih je jedna “Master” kartica za koju je neophodno pokrenuti instalaciju Crossfire-a. Kartice su fabrički overclock-ovane (670/2100MHz GPU/mem, što je neznatno povećanje u odnosu na podrazumevane brzine takta – 650/2000). Prema onome što smo uspeli da saznamo, u prodaji će se pojaviti svega 500 ovih paketa, što znači da će verovatno predstavljati najveći raritet od svih grafičkih kartica koje su ikada puštene u prodaju.

Pet stotina potencijalnih srećnika koji će moći da nabave ovu karticu, za uloženi novac će, pored dve VGA grafičke kartice, dobiti ekskluzivan Sertifikat o autentičnosti, svojeručno potpisan od strane Dave Orton-a, nekadašnjeg izvršnog direktora kompanije ATI. Pored toga, svaki kupac će na poklon dobiti specijalan kofer sa ugrađenom sigurnosnom bravom. Iskreno govoreći, u vreme kada je Nvidia kupila firmu 3Dfx, jedan ovakav poklon bi verovatno prouzrokovao masovnu histeriju.

Sve ovo me čini pomalo tužnim. Po svemu sudeći, robna marka “ATI” će uskoro nestati sa tržišta, ali će zato Uber Edition zasigurno ostati u srcima brojnih fanova širom sveta. Ne znam da li je to dobro ili loše – izvesno je samo da će se to zaista dogoditi.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272