Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Beograđanka Tea Olbreht postala nova književna zvezda u Americi

 „Ona je balkanski Singer”, pisao je „Vašington post”. Nova potvrda njene rastuće popularnosti je ugovor koji je sklopila za sledeću knjigu, u vrednosti od 500.000 dolara, kao i činjenica da se našla u užem izboru za prestižnu britansku nagradu „Orandž”. Tein agent u SAD Set Fišman potvrdio je za „24 sata” da je prava za roman „The Tiger’s Wife” otkupila i beogradska izdavačka kuća „Laguna”.
Tea je rodni Beograd napustila 1992. godine, a s ocem Slovencem i bakom, bosanskom muslimankom, ona se zatim odselila prvo na Kipar, pa u Egipat. Nakon preseljenja u SAD 1997. godine, počela je da piše na engleskom jeziku, a već prve priče privukle su veliku pažnju američke javnosti, jer su objavljene u prestižnom „Njujorkeru”. Tada je u izboru „Njujork tajmsa” proglašena za dolazeću zvezdu književne scene, u okviru izbora „20 ispod 40” (dvadeset autora mlađih od četrdeset godina).

Radnja romana smeštena je u neimenovanu zemlju bivše Jugoslavije, a glavna junakinja je doktorka Natalija Stefanović, koja dolazi da pomogne deci u jednom lokalnom sirotištu u manastiru. U stilu koji američka književna kritika opisuje kao raskošan, precizan i osvežavajući, Tea je ispričala neobičnu priču o preplitanju balkanske istorije i sujeverja. Jedan od likova je Natalijin deda, koji joj priča narodne priče poput one o gluvonemoj ženi koja se sprijateljuje s odbeglim tigrom, ili o vampirolikom Besmrtnom Čoveku koji donosi smrt drugima...

Tea Obreht je poslednji put bila u Beogradu 2009. godine, kada je od časopisa „Harper” dobila zadatak da napiše istraživački tekst o verovanju u vampire u današnjoj Srbiji.

- Tada sam ponovo otkrila Beograd. Primetila sam promene u samom gradu i u načinu na koji se ljudi ponašaju, tako da sam se ponovo emocionalno vezala za to mesto i tu kulturu - kaže Tea. 
Književna kritika u SAD naročito je pohvalila knjigu „The Tiger’s Wife”, jer u američku književnost prvi put na velika vrata unosi deo nasleđa balkanske i istočnoevropske kulture. Ipak, ono po čemu je Balkan najpoznatiji u Americi nisu ni kultura ni Ivo Andrić, inače jedan od Teinih omiljenih pisaca.

„Balkansko nasleđe života usred tolikog nasilja i svetogrđa proizvelo je ono što Obrehtova zove ‘iluzija normalnosti, ali nikada mir’. To jeste deprimirajući zaključak, ali iskazan pripovedanjem koje je ovako zavodljivo, to je život koji ćete zapamtiti”, napisao je kritičar „Vašington posta” Ron Čarls.

Čitajte 24 časa jer pišu o knjigama.

Malo drugačija "Tiger's wife"

Google i "Tiger's wife"

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272