Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

SPSS 20 Analiza bez muke

SPSS 20 Analiza bez muke

Popust cena: 1490 rsd

R analiza podataka, drugo izdanje

R analiza podataka, drugo izdanje

Popust cena: 2280 rsd

Brojevi dana, 1. aprila 2013. godine Dan šale i pošalica

1564

Našalite se sa onima koji vole meso i samo meso.

Dan šale, koji se u mnogim zemljama obeležava 1. aprila, jeste vreme kada ljudi jedni drugima prave bezopasne smicalice i objavljuju lažne novosti, sa ciljem da ismeju nekoga. Postoje mišljenja da koreni tog "praznika" dosežu do starog Rima, poznatog i po tome što su tamošnji žitelji umeli da se dobro zabavljaju smišljajući različite šale. Prema nekim tumačenjima, taj običaj pojavio se u 16. veku u Francuskoj, oko 1564. godine, a za onog ko je nasamaren imali su običaj da kažu da je dobio "aprilsku ribu". Englezi misle da je dan šale preuzet sa Istoka, a 1. april zovu "Danom svih glupaka". NOVI MAGAZIN.

Poznate smicalice

Berba špageta: Panorama, televizijska emisija na Bi-Bi-Siju, 1957. godine je objavila poznatu prvoaprilsku šalu o tome kako Švajcarci vrše berbu špageta sa drveta. Prilog je govorio o tome kako je konačno iskorijenjen napasnik špagetni žižak. Veliki broj gledalaca se javljao uredništvu kako bi saznali za mogućnosti da sami uzgajaju svoje špagete.

Hamburgeri za ljevoruke: 1998. godine Burger King je u SAD objavio reklamu o hamburgerima za ljevoruke, koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.

San Serif: Gardijan je u svom dodatku 1977. godine objavio članak koji je pohvalno pisao o ovom izmišljenom odmaralištu, o njegova dva ostrva (Aperkejs i Louerkejs), o njegovom glavnom gradu (Bodoni) i o njegovom vođi (General Pika). Zainteresovani čitaoci su bili razočarani kada su saznali da su sva mjesta izmišljena, a da su njihova imena uzeta kao termini iz tipografije. VIKIPEDIJA.

350.000

Marrs Electric Cycle.

Prema Uredbi o energetski zaštićenom kupcu, očekuje se da će oko 350.000 energetski zaštićenih, siromašnih potrošača imati pravo da dobiju između 120 i 250 kilovat sati besplatne struje mesečno, u zavisnosti od broja članova domaćinstva, kao i od 35 i 75 kubnih metara gasa mesečno tokom grejne sezone. Pravo da steknu status energetski zaštićenog potrošača imaju domaćinstva sa jednim članom koja mesečno primaju do 12.900 dinara, porodice sa dva ili tri člana koja zarađuju do 18.786 dinara mesečno, četvoročlane i petočlane familije sa zaradom do 24.672 dinara i domaćinstva sa šest i više članova koja primaju do 30.558 dinara mesečno. KAMATICA.

50


Grad će da pojede prvo drveće.

Murali u Francuskoj, na primer, ne nastaju slučajno već namerno, sistemski. Kada se neka zgrada gradi ili rekonstruiše, jedan deo sredstava odvaja se za umetničku intervenciju i ona se u jednom momentu izvodi. Tu se, naravno, konsultuju i stanari. Nasuprot tome, građani Srbije nemaju mogućnost učešća u infrastrukturnim projektima, pa samim tim ni uticaj na to kada će se, kako i gde pojaviti novi mural. To, međutim, muraliste nije omelo. Na fasadama i zgradama Beograda i dan-danas opstaje oko 50 murala, neki u boljem neki u gorem stanju. Ali, tu su. POLITIKA.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272