Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Brojevi dana - 10 miliona elektro automobila - 83000 dinara za četvoročlanu porodicu

10 miliona eletro automobila

Plan vlade u Berlinu jeste da se za 10 godina na ulicama Nemačke nađe milion elektro-automobila. To znači da, elektro-automobili neće tako brzo igrati neku veću ulogu u Nemačkoj. azija bi u tom smislu mogla da bude brža.

Iako u Japanu neki proizvođači automobila već imaju elektro-automobile u programu, čini se da se Kina razvija u najvažnije tržište. Već nekoliko godina se u toj najmnogoljudnijoj zemlji na svetu prodaje više dvotočkaša na električni pogon nego na benzin. Kinezi vode i kada su pitanju automobili, kaže Maihel Karus, jedan od organizatora kongresa o elektro-automobilima u Bonu. LINK.

83000: Za najosnovnije životne troškove prosečnoj četvoročlanoj porodici potrebno je oko 83.000 dinara, dok dve prosečne plate ukupno iznose tek 69.904 dinara. LINK.

1: Danas je prvi dan leta. 1948. Producentska kuća Kolumbija Rekords proizvela je prvu uspešnu longplej ploču od vinil plastike. Tog dana je bilo lepo vreme za LP. Danas je to veoma loše vreme za LP, ali je dobro za neke druge medijume.

3: Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović izjavila je da su spremne različite verzije poreske reforme. "To za šta se ja zalažem je da se za jednu trećinu smanje fiskalna opterećenja na zarade, i porezi i doprinosi. Gubitak prihoda bi se neutralisalo rastom PDV-a", kazala je ona.  Dragutinović je precizirala da plate do 16.500 dinara ne bi bile oporezovane, a porez zarade iznad tog iznosa bio bi 10 odsto. LINK.

3: Fotografije 3 knjige koje su skraćene.  Vlasnik jednog kafića u centru Beograda je skratio knjige na pola da bi stale u police. Knjige su bile plitke, sada su pliće i staju u police. Srećno čitanje. PEŠČANIK

7920: Jadni muškarci, evo istraživanja koje će vam potvrditi da vam nije lako. Vaše žene potroše neverovatnih 7.920 minuta godišnje na kritikovanje oko kućnih poslova, vašeg pića i zdravlja. U proseku to je dva i po sata nedeljno, ili pet i po dana godišnje, saopštila je agencija Everymen. Žene svoje nesrećne partnere najviše grde jer im ne pomažu u čišćenju kuće. Posle toga su na listi pranje sudova, konzumiranje alkohola i posete doktoru koje muškarci ne obavljaju redovno. LINK.

20: Rafting. Reka Lim, poznata po bukovima i bogata vodom, i ove godine ugostiće brojne zaljubljenike u prirodne lepote ovog dela Srbije. Pored splavarenja, spustaće se i učesnici tradicionalne Limske regate i Državnog prvenstva u raftingu.  Organizovanim spuštanjem turista niz limske brzake bavi se nekoliko lokalnih rafting i planinarskih klubova i specijalizovanih agencija, a sezona splavarenja traje gotovo šest meseci, od kraja aprila do početka novembra. Mesto na čamcu i iznajmljivanje opreme dnevno je 20 evra po osobi. LINK.

3: Treći grend slem turnir u sezoni "Vimbldon" održaće se u periodu od ponedeljka 21. juna do nedelje 04. jula. 2010. godine na otvorenim travnatim teniskim terenima "Ol Ingland kluba" u Londonu. Vimbldon predstavlja najstariji i najugledniji teniski turnir, koji se igra na travnatoj podlozi, održava se svake godine krajem juna i početkom jula i treći je po redu grend slem turnir u sezoni posle otvorenog prvenstva Australije (Australijan open) i Francuske (Roland Garros). Ovogodišnji turnir biće 124. po redu od svog osnivanja daleke 1877. godine.

Na ovogodišnjem turniru, tokom 13 dana očekuje se uzbuđenje, zabava i vrhunski tenis uz učešće velikog broja tenisera i teniserki iz samog vrha svetskog tenisa, koji će se takmičiti u singlu i u dublu muškoj i ženskoj konkurenciji, kao i dublu u mešovitoj (muško-žensko) konkurenciji, za rekordan nagradni fond koji ove godine iznosi 13 725 000 funti.

Titule sa prethodnog turnira brane Rodžer Federer u muškoj odnosno Serena Vilijams u ženskoj konkurenciji. LINK.

1: Prvi film o Facebooku. Ukoliko niste odustali od Facebooka, možda vas zanima kako je nastala najpopularnija društvena mreža na svijetu. Kako je Facebook dogurao do 500 milijuna korisnika doznat ćete u listopadu uz film The Social Network odnosno Društvena mreža za kojeg je ovih dana otkriven prvi poster! Ulogu direktora Facebooka Marka Zuckerberga preuzet će Jesse Eisenberg, a Facebookovog predsjednika Seana Parkera odglumit će pop pjevač Justin Timberlake. Loše? Moguće, ali imajte na umu da će Društvenu mrežu režirati David Fincher kojeg možda poznajete… Fincer je naime režirao Se7en, Fight Club, Zodiac te Benjamina Buttona… LINK.

 

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272