Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kako da montirate FILM sa Adobe Premiere PRO CS

Kako da montirate FILM sa Adobe Premiere PRO CS

Popust cena: 960 rsd

Četrdeseti fest

Na 40. FEST doći će Sali Kalerman, koja je igrala u filmu “M.A.S.H.”, a pregovara se i sa glavnim glumcima u tom filmu, među kojima su i Donald Saterlend i Eliot Guld. U toku su i pregovori sa gostima prvog festivalskog izdanja, saopštio je direktor Direkcije FEST-a Miloš Paramentić na Zlatiboru, gde je tokom vikenda održana prva prezentacija jubilarnog FEST-a.

Paramentić je rekao da se ne može očekivati dolazak velikih zvezda, jer “Srbija više nema filmsko tržište”.

Monografiju povodom jubileja objaviće Direkcija FEST-a, u saradnji sa “Službenim glasnikom”.

Pet meseci pre početka FEST-a najavljeno je da će premijerni program prikazati 75 filmova, a biće još oko 30 naslova u okviru omaža i retrospektiva.

Najveći deo filmova je već otkupljen, rekao je Paramentić.

Prema rečima selektora FEST-a Ivana Karla, koji je program pripremio sa umetničkim direktorom Borislavom Anđelićem, koncepcija je ista kao i prošle godine, pa će publika moći da pogleda naslove koji su obeležili proteklu godinu, odnosno presek svetske produkcije.

Među filmovima u glavnom programu je i “Drvo života” Terensa Malika, pobednik 64. Kana, a sa tog festivala će biti prikazai i "Dečak sa biciklom" braće Darden, dobitnik Gran prija, te "Avr" Akija Kaurismakija, dobitnik nagrade FIPRESCI, "Melanholija" Larsa fon Trira, "Dabar" Džodi Foster i "Koža u kojoj živim" Pedra Almodovara.

Obezbeđen je i pobednik ovogodišnjeg Berlinala "Nader i Simin" Asgara Farhadija, te filmovi "Mora biti to mesto" Paola Sorentina, "War horse" Stivena Spilberga, "Bolji život" Krisa Vajca i "Restles" Gas Van Santa.

Sa Mostre stižu "Carnage" Romana Polanskog, "The Ideas of Marć" Džordža Klunija, "Dangerous Method" Dejvida Kronenberga, "Dark Horse" Toda Solondza i novi film pop zvezde Madone "W.E.".

Takmičarski program "Evropa van Evrope" prikazaće osam filmova iz osam evropskih zemalja koje nisu u EU.

Najavljena je i premijera filma "Top je bio vreo" Slobodana Skerlića i "Doktor Rej i đavoli" Dinka Tucakovića, koji je trebalo da bude premijerno prikazan ove godine u Veneciji, povodom stogodišnjice rođenja slavnog reditelja Nikolasa Reja. Premijera Tucakovićevog filma o poseti slavnog Reja Beogradu 60-ih godina otkazana je na 68. Mostri iz finansijskih razloga.

Direkcija FEST-a takođe će obeležiti jubilej - 10-godišnjicu, a tim će 17. oktobra u Kolarčevoj zadužini biti održan koncert džez i filmske muzike na kojem će nastupiti Sekstet Jovana Maljokovića i solistkinje Ana Sofrenović, Jelena Teunis i Anđelka Simić.

Direkcija Festa dodeliće 19. oktobra u Skupštini grada 15 srebrnih i 10 zlatnih plaketa najzaslužnijim institucijama, partnerima i pojedincima.

Tom prilikom biće predstavljena mini monografija "Deset godina Direkcije FEST-a", čiji je autor Paramentić, a u prigodnom muzičkom programu nastupiće za klavirom, posle duže pauze, direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac.

Organizatori FEST-a, čiji je osnivač Skupština grada Beograda, izrazili su i očekivanje da će ove godine biti prodato rekordnih 100.000 ulaznica.

Prvi FEST, s podnaslovom “Hrabri novi svet”, otvoren je 9. jaanara 1971. u Domu sindikata, a zamišljen je bio kao godišnji presek najboljih filmova sezone. FEST je izrastao u jednu od najznačajnijih filmskih smotri i postao jedan od glavnih događaja u kulturnom životu Beograda, uz koji su odrasle mnoge mlade generacije. U međuvremenu je dobio konkurenciju u nizu festivala i u zemlji i regionu, pa su se proteklih godina čule i kritike da se pretvorio u filmsku reviju bez jasne koncepcije.

FEST poslednjih godina, zbog finansijske krize, nije bio u mogućnosti da dovede u Beograd velike filmske zvezde, a ove godine najveća zvezda bio je Rejf Fajns, koji je gostovao i pre dve godine, kao glumac u “Čitaču” Stivena Daldrija. Ove godine gostovao je u funkciji reditelja filma “Koriolan”.

Među velikanima svetske kinematografije koji su gostovali na FEST-u su Bernardo Bertoluči, Federiko Felini, Frensis Ford Kopola, Miloš Forman, Piter Fonda, Denis Hoper, Piter Justinov, Robert De Niro, Marčelo Mastrojani, Harvi Kajtel, Liv Ulman, Nikita Mihalkov, Sofija Loren, Antonio Antonioni, Džoni Dep, Miloš Forman, Katrin Danev, Vim Venders, Abas Kjarostami, Hana Šigula, Folker Šlendorf, Bob Rafelson...

FEST je do sada imao oko četiri miliona gledalaca, a prikazao je gotovo 4.000 filmova koji su na njemu imali jugoslovensku, odnosno srpsku, a često i regionalnu premijeru.

Ove godine, na 39. FEST-u, “Politikinu” nagradu “Eritrocit” za najbolji film u programu “Evropa van Evrope” dobio je makedonski režiser Milčo Mančevski za film “Majke”.

Film “Majke” (Majki) dobio je i nagradu “Nebojša Đukelić” Udruženja filmskih novinara i kritičara (UFNIK) za najbolji film u svim programima beogradskog međunarodnog festivala.

Nagradu žirija FIPRESCI Srbija dobio je film “U boljem svetu” danske rediteljke Suzan Bir (Susanne Bier), koji je osvojio i Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja, a prethodno i Zlatni globus.

Specijalno priznanje žirija FIPRESCI Srbija, dodeljeno je Fajsovom filmu “Koriolan”, kojim je 39. FEST svečano i otvoren.

FEST je prikazao ove godine oko 70 premijernih naslova, a privukao je ukupno oko 115.000 gledalaca, uključujući 93.000 sa kupljenim ulaznicama. IZVOR

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272