Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Da li ste spremni za 20-inčni laptop?

Koliki je ekran vašeg laptopa? Petnaest inča? Sedamnaest inča? Šta mislite o 19- ili 20-inčnom LCD modelu?

ICD, firma za istraživanje tržišta, procenjuje da će format širokog ekrana, koji se može naći samo na 39,2% ovogodišnjih modela laptopova, postati dominantan krajem 2006. godine, a da će do kraja 2009. godine gotovo sasvim potisnuti današnje standardne dimenzije ekrana. Međutim, ovaj izveštaj firme IDC se ne bavi sa ekranima velikih dimenzija. IDC predviđa da će se 12-inčni ultraprenosivi i 14- i 15-inčni displeji naći na 62,5 miliona notebook računara ove godine, a da će se taj broj 2009. godine popeti na 114,6 miliona.

“Ono što mi vidimo je da komercijalno tržište vodi proizvođače”, kaže Richard Shim, analitičar iz ICD. “Pored gledanja filmova i igranja igrica, korisnici posebno cene to što im formati širokog ekrana omogućavaju da vide dokumente i tabele uporedo, umesto da ih pomeraju na gore i na dole”.

Ali, da li su korisnici spremni da “vuku” sa sobom 20-inčne laptopove? Shim kaže da su ekrani čija je dijagonala bila 15 ili 17 inča nekada smatrana suviše velikim da bi se nosili naokolo, a da su to sada najpopularnije verzije.

Danas se već najavljuju ekrani većih dimenzija. Samsung je već predstavio svoj 19-inčni laptop koji se očekuje krajem ove godine. Dell, glavni partner Samsunga, će najverovatnije usvojiti format velikog ekrana za svoje XPS laptopove. LG Philips takođe razmatra 20-inčne LCD ekrane za svoje modele, kaže Shim.

Međutim, ono što treba pomenuti je brzina kojom proizvođači računara zamenjuju standardne formate širokim ekranima.

“Proizvođačima neće biti teško da pređu na veće dimenzije ekrana”, tvrdi Shim. “U pitanju je samo efikasnost. Samsung i LG Philips imaju svoje velike table stakla koje isecaju i konvertuju u pojedinačne jedinice da bi smanjili rasipanje materijala”.

U svom izveštaju ICD predviđa da će se do kraja 2006. godine na tržištu pojaviti oko 73,6 miliona laptopova. Od tog broja, 38,5 miliona, ili 52,3%, će biti formati širokog ekrana. Oko 35,1 milion, ili 47,7%, laptopova će imati današnju standardnu kvadratnu konfiguraciju.

Godine 2009., kada IDC predviđa da će na tržištu biti oko 114,6 miliona laptopova, biće 96,7 miliona laptopova sa širokim ekranom, što će činiti 84,4% tržišta. Iste godine, očekuje se da će laptopovi standardne veličine dostići broj od 17,9 miliona jedinica, odnosno 15,6%.

Još jedan od razloga za prelazak laptopova na format širokog ekrana je porast visoko definisanih sadržaja i operativnih sistema, poput Microsoft Vista, od kojih se očekuje da se prilagode WSXGA (Wide Super Extended Graphics Arra) rezoluciji piksela od 1680x1050 i 1440x900.

Nedostaci velikih ekrana na laptopovima su minimalni, tvrdi Shim.

“Neki koroprativni kupci će se možda brinuti da li će njihove vlastite aplikacije izgledati isto i na širokim ekranima većih dimenzija”, kaže Shim, napominjući da će ovakve laptopove verovatno više kupovati pojedinačni nego kompanijski korisnici.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272