Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Dell-ov hibridni TEC kuler bi mogao da uđe u serijsku proizvodnju

Sećate se kulera, prikazanog na CES sajmu, koji je u potpunosti prekrivao procesor na Dell-ovim XPS710 H2C računarima, zar ne? Mnogo toga je rečeno o ovom kuleru, od čega se većina odnosi na činjenicu da se radi o o potpuno novom tipu hibridnog hlađenja, koji je, zapravo, znatno efikasniji od čisto vodenih ili TEC (Thermo-Electric Cooling) rashladnih sistema. Pa ipak, treba imati u vidu da ovaj metod hlađenja nema nikakve veze sa kompanijom Dell. On je, zapravo, proizvod jedne dobro poznate firme za proizvodnju rashladnih uređaja, po imenu “CoolIT”.

Firma CoolIT je najpre proizvodila male integrisane kulere, snabdevajući računare marke Alienware vodom hlađenim TEC rashladnim sistemima, koji su se ugrađivali u računare iz serije ALX. U međuvremenu, firmu Alienware je kupila kompanija Dell, što je bio jedan od razloga da u Dell-ove najnovije XPS 710 H2C računare počnu da se ugrađuju hibridni TEC kuleri. Ali, to je samo početak priče, jer su momci iz kompanije CollIT objavili planove o objavljivanju nove verzije ovog rashladnog sistema, koja će se masovno proizvoditi, sa namerom integracije ovih uređaja u PC računare vrhunskih performansi.

Svi hibridni rashladni uređaji firme CoolIT funkcionišu prema jednostavnom principu: sastoje se od pumpe za vodu i rezervoara sa termo-električnim elementima za hlađenje. TEC elementi hlade vodu, koja cirkuliše ka i od vodenog bloka za hlađenje, smeštenog na samom procesoru. Mada se ovaj metod donekle razlikuje od direktne primene TEC elemenata na CPU, on se odlikuje nešto boljom kontrolom radne temperature procesora.

Izgleda da su momci iz CoolIT-a razvili svojevrstan hardversko/softverski kombo uređaj, koji je u stanju da – uz pomoć servisa koji se učitava prilikom svakog podizanja operativnog sistema – održava uvek istu temperaturu procesora, bez obzira da li je on trenutno “besposlen” ili radi pod punim opterećenjem. Iz firme CoolIT obećavaju da ćemo uskoro saznati mnogo više detalaj o ovom kuleru. Ide li neko na CeBIT?

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272