Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Deset budućih web trendova

1. Integracija u svakodnevne naprave (predložio Mark Schoneveld); kao primere Mark je pomenuo frižider koji naručuje namirnice i kupatilo koje prati vaše zdravlje. Možete zamisliti bitku Microsofta i Googlea u ovom domenu u budućnosti.

2. Hyperlocal; Sebastien Provencher predviđa ”transformaciju Interneta u uzbudljiv hiperlokalni alat”. On je rekao da će se zauvek promeniti način viđenja našeg grada ili našeg komšiluka uvođenjem novih tehnologija.

Na istu temu Jacqeline je rekla da će u ne tako dalekoj budućnosti ljudi moći uz pomoć najnovijih aparata (iphonea, twittera) i aplikacija da pošalju najnovije vesti u momentu kad se one dese.

3. Povraćaj podataka/alati za upravljanje. Bill je napisao da u budućnosti možemo očekivati "metaweb tool" koji će omogućiti povraćaj podataka i kontrolu korisnicima u direktnoj interakciji sa ljudima.

Jedan od takvih projekata je i open source projekat Chandler koji će, najverovatnije, do 2017. imati verziju 1.0.

4. Mreža za čitanje/ pitanje/ zahtev se takođe zahteva na konceptu  'software agents'. Web prostor više neće biti jednostavna web stranica kao u Web 1.0. niti će web prostor biti u stilu Web 2.0  blog/wiki, koji omogućava samo komunikacije među ljudima. On će postati mali prostor za mišljenja. Ovakvi prostori će na osnovu zahteva koje im postavi vlasnik moći da komuniciraju sa sličnim prostorima, poput živih bića.  

5. Otvoreni Internet identitet koji kontroliše korisnik. Thomas Huhn je naglasio da je za budući razvoj Interneta osnovno da se formira online identitet korisnika koji bi kontrolisao koji lični podaci se mogu dati i skupljao sve potrebe vaše okoline i vaše zahteve u jednu otvorenu društvenu mrežu. Thomasov scenario bi bio moguć za pet i više godina.

6. Nove forme u Internet interakcijama; Chris Rijnders je napisao da će se novi tipovi tehnologija za web interakcije pojaviti u budućnosti poput “fleksibilnih OLED ekrana na dodir i novih tehnologija vizualizacije koje predstavljaju podatke na novi način” .

7. Produžena stvarnost; Stephen Downes je predložio “digitalnu verziju stvarnog sveta pošto je digitalna verzija stvarna koliko i prava”.

To bilo nalik naučnoj fantastici. pa ako se povredite u digitalnoj verziji, boleće vas u stvarnosti.

8. Ekspertski sistemi; njih je spomenuuo Steven Spalding i oni bi predstavljali “žive softvere koji koriste ubačene podatke korisnika, pokreću ih kroz baze podataka i onda generišu izlazne podatke koristeći moderne tehnologije poput neutralnih mreža” . Za deset godina ekspertski sistemi će moći da razumeju individualne ukuse. Zmislite svet gde bi vaš kompjuter generisao profil, mapu na kojoj ste bazirali vašu interakciju sa mrežom i iskristalisao vaše iskustvo bazirano na toj mapi.

9. Lični lek; u ne tako dalekoj budućnosti naši medicinski detalji će se naći na Internetu, što se može koristiti da se poboljša način prepisivanja nekog leka. Zamislite da odete kod lekara, izvršite genetičko testiranje i dobijete minijaturni hard drajv koji sadrži vaš lični genomski niz, koji se može aploudovati u javnu bazu podataka. Vidite blog ScienceRoll.

10. Čitanje bloga se automatski unosi u vaš mozak; za deset godina nećemo morati da brinemo o RSS čitačima — sve što treba da znamo će automatski da se ubacuje u naš mozak svakog jutra dok doručkujemo. Ovom procesu će bukvalno trebati sekunde, ali ćemo na kraju imati najnovije vesti. Fanovi Matriksa će prepoznati ovaj scenario — sećate se kad Neo postaje ekspert u borilačkim veštinama za nekoliko sekundi nakon što je to “znanje” ubačeno u njegov mozak? Ovo je ista stvar, samo za čitaoce bloga. Do 2017. svi vrhunski blogovi će izbacivati 1000 postova na dan, tako da će nam to biti potrebno.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272