Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1200 rsd

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Digitalna fotografija - ISO i čemu služi?

U tradicionalnoj filmskoj fotografiji ISO (ili ASA) je označavao koliko je film osetljiv na svetlo. Ova osetljivost se merila brojevima. Mogli ste da ih vidite na svakom filmu kao brojeve 100, 200, 400, 800 i tako dalje. Što je broj bio manji, tim je osetljivost filma na svetlost bila manja a i zrno u fotogafiji je takođe bilo manje.

U digitalnoj fotografiji ISO meri osetljivost senzora fotoaparata na svetlo. Ovde važe isti principi kao i u tradicionalnoj filmskoj fotografiji - što je manji broj tim je fotoaparat manje osetljiv na svetlo i zrno u snimku je manje. Veća ISO podešavanja se generalno koriste u slabo osvetljenim scenama kako bi mogli da koristimo veće brzine zatvarača. Na primer ako fotografišemo sportski događaj u zatvorenom prostoru i želimo da zamrznemo akciju pod slabim svetlom. Međutim za to plaćate cenu sa većim šumom u fotografiji.

ISO podešavanje od 100 se smatra normalnim i u većini slučajeva će vam dati prelepe i sjajne slike bez ili sa veoma malo šuma. Na slici dole možete da vidite fotografiju sa niskim ISO podešavanjem.



Većina ljudi koristi svoje fotoaparate u ‘Auto Mode’ režimu rada u kojem fotoaparat sam određuje ISO osetljivost u zavisnosti od situacije u kojoj fotografišete. Pri tom fotoaparat će probati da drži ISO podešavanje na najmanjoj mogućoj vrednosti.

Ako namerno sami izaberete odgovarajuće ISO podešavanje primetićete da to utiče na veličinu otvora blende i brzinu zatvarača koji su potrebni da biste dobili dobro eksponiranu fotografiju. Na primer, ako povećate ISO osetljivost sa 100 na 400 videćete da možete da koristite veće brzine zatvarača i manje otvore blende i da dobijete dobro eksponiranu fotografiju. Na slici dole možete da vidite fotografiju sa visokim ISO podešavanjem.



Kada birate odgovarajuće ISO podešavanje postavite sebi sledeća pitanja:

  • Svetlosni uslovi - Da li je subjekat koji fotografišem dobro osvetljen?
  • Zrno - Da li želim fotografiju sa više šuma ili sa manje šuma?
  • Stativ - Da li ću koristiti stativ ili ne?
  • Aktivnost subjekta - Da li se subjekat pomera ili ne?
  • Ako u sceni ima dovoljno svetla, a ja želim malo šuma, koristim stativ i moj subjekat se ne pomera, ja ću koristiti najniže moguće ISO podešavanje.
  • Međutim, ako je mračno, ja namerno želim zrnastu fotografiju i nemam stativ i/ili subjekat se pomera, ja ću morati da povećam ISO osetljivost kako bih mogao da koristim veće brzine zatvarača i dobijem dobro eksponiranu fotografiju.

Naravno, kao što sam već pomenuo, povećanje ISO osetljivosti dovodi do pojave više šuma u fotografijama.

U situacije u kojima ćete morati da povećate IDO podešavanje spadaju:

  • Sportski događaji u zatvorenom prostoru gde se vaš subjekat brzo pomera i svetlosni uslovi nisu najbolji.
  • Koncerti koji su slabo osvetljeni i na kojima ne smete da kroistite blic.
  • Umetničke galerije i crkve u kojima je zabranjeno koristiti blic i koje su generalno gledano slabo osvetljene.
  • Rođendanske proslave na kojima fotografisanje pomoću blica scene gašenja sveća u prijatnom ambijentalnom svetlu može samo da uništi fotografiju. Povećanje ISO osetljivosti će vam omogućiti da savršeno uhvatite atmosferu događaja.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Kristina Gašpar
Konačno sam sebi razjasnila nejasnoće. Mislila sam da će fotografije biti bolje ako je ISO veći. Pokušavam da podesim kameru na telefonu kako bih mogla da napravim fotografije približnog kvaliteta kao sa prethodnim telefonom :). Hvala :)

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272