Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1200 rsd

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Digitalna fotografija - Pravilo trećina

Jedan od najpoznatijih principa fotografske kompozicije je "Pravilo trećina".To je jedna od prvih stvari koje digitalni fotografi početnici nauče na časovima fotografije pošto ovo pravilo predstavlja osnovu za dobro izbalansiranu; i interesantnu fotografiju.

Odmah da naglasim da su pravila tu zato da se krše i ako ignorišete ovo pravilo to ne znači da će vaše fotografije automatski biti neizbalansirane i loše. Ali većina mudrih ljudi se slaže sa mišljenjem da ako želite da kršite pravila prvo treba da ih naučite da biste ih kršili svesno i sa određenom namerom.

Osnovni princip koji stoji iza pravila trećina je da zamislite sliku podeljenu na trećine (i horizontalno i vertikalno) tako da dobijete devet jednakih delova (kao na slici dole).

Dok komponujete sliku u praksi vi ćete to uraditi u vašem umu dok gledate kroz tražilo ili na LCD prikazu koji koristite za komponovanje fotografije.

Ova mreža koja vam se formirala u umu identifikuje četiri važne tačke u koje treba da postavite one delove buduće fotografije koje želite da istaknete i koji treba da budu u fokusu pažnje.

I ne samo to - pravilo trećina vam daje i četiri linije koje su odlične za pozicioniranje elemenata u fotografiji.

Teorija kaže da ako postavite tačke interesovanja na preseku ovih linija ili duž njih vaša fotografija će biti bolje izbalansirana i omogućiće posmatraču da prirodnije stupi u interakciju sa njom. Mnogobrojne studije su pokazale da kada čovek gleda slike njegove oči obično sasvim prirodno idu ka jednoj od tačaka preseka a ne ka centru fotografije. Pravilo trećina je usklađeno sa ovim prirodnim načinom posmatranja slika.

Na slikama možete da vidite pravilnu upotrebu pravila trećina

Upotreba pravila trećina nekim fotografima dolazi sasvim prirodno ali većini je potrebno malo vremena i prakse da bi im snimanje u skaldu sa ovim pravilom postalo druga priroda.

Dok učite da koristite pravilo trećina najvažnija pitanja koja treba sebi da postavite su:

  • Koje su tačke interesnatne u ovoj fotografiji?
  • Gde da ih namerno postavim?

Ponovo ističem da kršenje ovog pravila može da da izvanredne fotografije - zato kada naučite da koristite ovo pravilo slobodno ga namerno kršite kako biste videli šta ćete dobiti za rezultat.

I na kraju, imajte na umu pravilo trećina dok kasnije editujete fotografije. Alatke za postprodukciju u prograima kao što su Photoshop vam omogućuju da opsečete i prekadrirate fotografije tako da budu usklađene sa pravilom trećina. Uzmite vaše stare fotografije i eksperimentišite sa njima da biste videli kakav uticaj ovo pravilo ima na njih.        

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272