Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1200 rsd

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Digitalna fotografija - Ravnoteža beline i čemu služi?

Ravnoteža beline je aspekt fotografije koji mnogi vlasnici digitalnih fotoaparata ne razumeju ili ne koriste – ali to je nešto što je vredno naučiti pošto može da ima veliki uticaj na fotografije koje snimate.

Dakle, za one koji su izbegavali razmatranje ravnoteže beline – dozvolite mi da vam je predstavim. Obećavam da ću ovaj popjam objasniti što je jednostavnije moguće.

Najjednostavnije – osnovni razlog za postojanje ravnoteže beline je da vam obezbedi da dobijete što je moguće tačnije boje u slici.

Kako je uopšte moguće da ne dobijete ispravne boje u fotografijama?

Možda ste primetili kada ste pregledali fotografije nakon snimanja da ponekad slike mogu da se pojave u narandžastim, plavim, žutim i drugačijim nijansama – iako je golom oku scena izgledala prilično normalno. Razlog je taj što različiti izvori svetla na fotografiji imaju različite “boje” (ili temperaturu). Fluoroscentno osvetljenje daje plavičaste nijanse fotografijama dok volframsko osvetljenje (sijalice) fotografijama daje žućkastu boju.

Raspon različitih temperatura se kreće od veoma hladnog svetloplavog neba pa sve do veoma toplog žutog svetla sveće.

Generalno gledano mi ne primećujemo ove razlike u temperaturi zato što im se naše oči automatski prilagođavaju. Beli list papira će nama uvek izgledati belo osim ako temperatura svetla nije previše ekstremna. Međutim, digitalni fotoaparat nije dovoljno inteligentan da ova podešavanja automatski uradi, zato ćemo ponekad trebati da mu kažemo kako da tretira određena osvetljenja.

Dakle, za hladnije (plavo ili zeleno) svetlo reći ćete fotoaparatu da napravi toplijom scenu koju snimate a za toplije svetlo reći ćete mu da ohladi scenu koju snimate.

Podešavanje ravnoteže beline

Različiti digitalni fotoaparati imaju različite načine podešavanja ravnoteže beline tako da ćete trebati da pogledate uputstvo digitalnog fotoaparata da biste saznali proceduru za njeno podešavanje. Potrebno je naglasiti sledeće: mnogi digitalni fotoaparati imaju automatske ili poluautomatske režime koji će vam pomoći da brzo podesite ravnotežu beline.

Unapred definisana podešavanja ravnoteže beline

Evo nekih osnovnih podešavanja ravnoteže beline koje ćete pronaći u skoro svakom digitalnom fotoaparatu:

  • Auto – ovo je podešavanje u kojem fotoaparat pravi najbolju pretpostavku o ravnoteži beline od jednog snimka do drugog. Ovo podešavanje radi dobro u većini situacijama ali svakako treba da ispitate njegovu efikasnot u različitim svetlosnim uslovima.
  • Tungsten – ovaj režim je obično označen sa malom sijalicom i koristi se za snimanje u zatvorenom prostoru, naročito pod volframskim osvetljenjem (kao što je sijalica). Ovo podešavanje hladi boje na fotografijama.
  • Fluorescent – ovo podešavanje kompenzuje “hladno” svetlo fluorescentnog osvetljenja i ugrejaće snimke.
  • Daylight/Sunny – nemaju svi fotoaparati ovo podešavanje zato što ono podešava snimanje na “normalno” podešavanje ravnoteže beline.
  • Cloudy – ovo podešavanje otopljuje boje scene malo više nego “daylight” režim.
  • Flash – blic fotoaparata može da da prilično hladno svetlo tako da ćete sa uključenim Flash WB režimom videti da će boje u snimcima biti malo toplije.
  • Shade – osvetljenje u senkama je obično hladnije (plavlje) nego kada snimate na direktnom suncu tako da će ovaj režim malo ugrejati stvari.

Ručna podešavanja ravnoteže beline

U većini slučajeva možete da dobijete prilično tačne rezultate pomoću gore navedenih unapred definisanih podešavanja ravnoteže beline – ali neki digitalni fotoaparati vam omogućavaju da ručno podesite ravnotežu beline.

Način na koji se koriste ova podešavanja variraju malo između modela ali je suština u tome da kažete fotoaparatu kako treba da izgleda bela boja u snimku tako da on ima referentnu tačku za utvrđivanje izgleda ostalih boja. To možete da uradite tako što ćete kupiti belu (ili sivu) karticu koja je specifično dizajnirana za ovaj zadatak i staviti je u scenu koju snimate. Zatim pratite proceduru ručnog podešavanja ravnoteže beline kako biste pod bilo kojim svetlosnim uslovima dobili verne boje.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272