Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Dizajn laptopa će se uskoro značajno promeniti

Koncepti za budućnost

U ovom članku upoznaćemo vas sa nekoliko koncepata laptopa. Baš kao što sajmovi futurističkih automobila daju uvid u vozila koja ćemo možda voziti u budućnosti, koncepti laptopa nam omogućuju da zavirimo u budućnost upotrebe računara.

Ove koncepte laptopa obično kreiraju nezavisni dizajneri i firme koje su angažovali proizvođači laptopa. Ovo je biznis prepun tajni -  dizajneri su spremni da pričaju o nekim svojim konceptima ali ne smeju ni u kom slučaju da kažu za koga rade.

Veoma retko se desi da koncept laptopa zaživi u stvarnom svetu kao kompletna računarska jedinica, ali određeni aspekti često nađu svoj put u proizvodnju. Koncepti laptopa ranih 1990.-tih su imali uređaje za pokazivanje, zvučnike i web kamere, a sve to danas predstavlja standardnu opremu. Velike su šanse da će barem neke ideje, komponente i karakeristike koje vidimo biti u budučnosti ugrađivane u laptope.

Na primer, nekoliko koncepata laptopa se oslanja na ekrane osetljive na dodir koji se ponašaju kao tastatura sistema i miš i daleko prevazilaze današnje multi-touch tehnologije. Na primer, zamislite da možete da vučete vaš prst preko ekrana kako biste ga isključili i sačuvali u tajnosti ono na čemu radite, i imaćete dobru ideju o potencijalima ovih novih tehnologija.

Compenion

Compenion koncept laptopa od nezavisnog dizajnera Felix Schmidberger-a iz Štutgarda, Nemačka, pozajmlju ideju od klizećih mobilnih telefona. Umesto da otvarate poklopac laptopa, vi ga povlačite gore.

Par supersvetlih organskih LED panela klize na odgovarajuće mesto u odnosu jedan na drugoga, sa donjim panelom koji se ponaša kao tastature ili pad za pisanje. Celokupan uređaj je debeo samo tri četvrtine inča.

"Ovaj dizajn smanjuje debljinu, ali glavni cilj je bio da klizač promeni osećaj rada na laptopu," kaže Schmidberger. "Želeo sam da se oslobodim tradicionalnog hardvera laptopa a da ne moram da se adaptiram na nove načine upotrebe računara."

Zajedno, 11-inčni ekrani daju 16 inča radnog prostora, što znači da sistem ima dimenzije i težinu kao kod tankog i lakog sistema ali ekran kao kod većeg.

Canova

Sistemi sa duplim ekranom će možda biti hit za sedam godina. Canova od V12 Design-a, dizajnerske firme iz Milana, Italija, je mnogo bliži tradicionalnom dizajnu školjke, ali sa jednim dodatkom.

Umesto displeja i mehaničke tastature, uređaj ima ekran osetljiv na dodir: gornji ekran je primarno namenjen za aplikacije, a donji ekran je namenjen akitvnostima kao što su kucanje, crtanje i unošenje beleški. Ali Canova takođe možete da leži na ravnoj površini kako biste dobili ogroman radni prostor.

Prema dizajneru Valero Cometti-ju, "osnovna ideja je bila da se ukooni jaz između mašine i čoveka." Ovaj laptop u potpunosit menja ličnost u zavisnosti od toga kako se drži. Kada se skroz otvori, on je odlična površina za skiciranje. Savijte ga na pola i rotirajte ga za 90 stepeni i on je e-knjiga. Putem emulacije muzičke tastature kada leži na donjoj plovini on može da se koristi kao klavir.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272