Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Do 2010. godine, Apple bi mogao sustići Microsoft

Apple je čudo modernog sveta i to niko ozbiljan ne može da porekne; ipak, ako ćemo iskreno, ne bih se kladio da će ova kompanija ikada uspeti da po uspešnosti prestigne Microsoft. Izgleda, međutim, da će me neke najnovije vesti naterati da promenim svoj stav i uložim novac na Apple, jer ukoliko ova kompanija nastavi sa sadašnjim trendom rasta, onda će u narednih pet do šest godina Microsoft biti taj koji će zaostajati za njom. Znam da to danas zvuči krajnje neverovatno, zar ne! To sam isto i ja najpre pomislio kada sam pročitao izveštaj o analizi poslovanja ovih kompanija, koju je sprovela firma 10Layer. Stoga mi nemojte verovati na reč, već hajde da zajedno razmotrimo neke činjenice...

Pre svega, treba naglasiti da su autori pomenute analize nastojali da budućnost predvide samo na osnovu stabilnog rasta koji su Apple i Microsoft ostvarili u poslednjih 5 godina. Zato od nje ne treba očekivati da predvidi sa kakvim će se uspehom prodavati iPhone, Windows Vista, ili ma koji budući proizvodi ovih dveju kompanija. Imajući, međutim, u vidu da ni Apple ni Microsoft nisu kompanije koje bi mogle preko noći da propadnu, hajde da pretpostavimo da će one održati sadašnje trendove rasta i da se usredsredimo na analizu tipa prošlost-budućnost.

Dok je Microsoft karakterističan po linearnom rastu prihoda, zarada je u Apple-u eksponencijalno rasla tokom poslednjih 5 godina. Pazite samo ovo – za vreme dok su prihodi Bill Gates-ove kompanije narasli od nekih 30 milijardi na preko 44 milijarde dolara, Apple je sa nešto manje od 6 milijardi dostigao cifru od 21 milijarde dolara, što znači da je Apple ostvario petogodišnju stopu rasta od čak 250%, dok kod Microsoft-a ona iznosi približno 60%.

Još jedna interesantna stvar koju sam uočio analizirajući uporedne dijagrame ostvarenih prihoda, jeste da prihodi kompanije Apple beleže mnogo veći rast tokom sezone zimskog raspusta i Božićnih praznika, u poređenju sa prihodima Microsoft-a u istom periodu. Ovakav trend će se verovatno nastaviti i u budućnosti, uprkos naporima Microsoft-a da svoj Zune servis učine konkurentnim Apple-ovom iTunes-u.

Mada nisam neki naročiti ljubitelj statistike, izgleda da se iz ove studije firme 10Layer može izvući sasvim relevantna prognoza – Apple bi veoma lako mogao uzdrmati Microsoft, koji za sada još uvek bezbrižno drema na svom tronu. A ukoliko iPhone uspe da postane pravi hit na tržištu i ako prodaja iPod uređaja nastavi da raste istim tempom, moglo bi se lako dogoditi da mu Apple čak i oduzme krunu!

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272