Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Dobitnici Nobelove nagrade za fiziku

Istraživanja o kvantnoj prirodi svetlosti i upotrebi lasera za merenje fizičkog sveta  sa do sada neviđenom preciznošću su nagrađena Nobelovom nagradom za fiziku u 2005. godini.

Roy Glauber sa Harvarda (USA) je dobio polovinu nagrade, čiji je ukupni iznos 1,1 eura, za svoj rad na spajanju kvantne fizike i tradicionalne optike. John Hall sa univerziteta Colorado (USA) i Theodor Hansch sa instituta Max Planck (Garching - Germany) dele drugu polovinu nagrade za dostignuća u laserskoj spektroskopiji, koja se može koristiti za izuzetno precizno merenje fizičkih pojava.

Svetlost se može smatrati talasima elektromagnetne radijacije, ali je Einstein 1905. godine pokazao da se o svetlosti može govoriti i kao o pojedinačnim paketima energije – kvantima.

Glauberovo istraživanje je bilo fokusirano na shvatanje optičkih pojava u smislu kvantne fizike. On je 1963. godine objavio rad, gde je dokazivao da se teorija kvantnog polja može upotrebiti za opisivanje klasične optičke koherentnosti.

Hall i Hansch su, u međuvremenu, započeli istraživanja precizne laserske spektroskopije. Njihova tehnika će uskoro početi da se koristi za razvijanje preciznih optičkih satova koji će meriti vreme sa neverovatnom tačnošću, a moći će da se koriste i za merenje neobičnih fizičkih pojava, uključujući gravitacione talase i antimaterije.

Pored novca, lauerati će dobiti i zlatne medalje. Zvanična ceremonija dodele nagrada će se održati, kako tradicija nalaže, 10. decembra na godišnjicu smrti Alfreda Nobela.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272