Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Džinovski „teleskop” povezuje London i Njujork

LONDON, Engleska (CNN) – Dok su se prvi zraci sunca promaljali nad južnom obalom Temze, postalo je izvesno da će san viktorijanskog inžinjera po imenu Alexander Stanhope St. George konačno postati stvarnost.

Uređaj zvani Telektroskop sada omogućava građanima Londona da u realnom vremenu vide Njujorčane i obratno.

Telektroskop je izgrađen u viktorijanskom stilu i pravo je optičko veličanstvo od drveta i mesinga; visok je 11,2m, dugačak 3,3m i omogućava vam da vidite šta se dešava preko Atlantika kroz ogromno sočivo nedavno završenog tunela koji je stotinama godina kopan ispod okeana. (Nešto kao Web kamera iz 19. veka).

A za sve je zaslužan britanski umetnik po imenu Paul St. George. Da on nije njuškao po ličnoj zaostavštini svog pra-pradede Alexandra, možda bi telektroskop još uvek čamio na papiru, skupljajući prašinu u nekoj staroj kutiji.

Međutim, sada Njujorčani s Bruklinskog mosta kroz transatlantski tunel pra-pradede Alexandra osmatraju most Tower na Temzi i ako se tamo nađe koji prolaznik, oni provedu neko vreme piljeći jedni u druge (teleskop omogućava vizuelnu, ali ne i glasovnu komunikaciju). 

Naravno, ova priča je samo delimično tačna.

Naime, St. George jeste britanski umetnik i njegov deda – bez prefiksa pra-pra- se zaista zvao Alexander. 

Ali transatlantski tunel je ustvari širokopojasna mreža sa HD kamerama, kako navodi Tiscali, italijanski provajder zadužen za tehnički deo posla.

Naziv telektroskop je posledica greške u kucanju iz 19. veka – novinar je hteo da napiše elektroskop (uređaj za merenje naelektrisanja), a pogrešno je razumeo i njegovu svrhu pa je „objasnio” da je to uređaj za potiskivanje odsutnosti.

„Svi smo mi ponekad pomislili kako bi bilo prokopati tunel do druge strane planete”, kaže St. George, „ali nismo svi dovoljno ludi da to i pokušamo.”
St. Georgu je u ostvarenju ideje pomogao umetnički tim Artichoke.
„Poenta je da se zamislimo nad tim šta je stvarno, a šta ne, kao i da razmislimo o svetu danas”, kaže Nicki Webb iz tima Artichoke.

Sunce je obasjalo Temzu, a iz Njujorka je do nas još uvek dopirao samo mrak. Ali, onda se dogodilo nešto čudesno.
U kadar su ušetali saobraćajac i čistač ulica. Zastali. I mahnuli nam. 

Telektroskop će biti izložen i otvoren za javnost 24 sata dnevno u Londonu i Njujorku do 15. juna. Grupa Artichoke prikuplja lične zahteve za organizovanje susreta prijatelja i rodbine, a kompanija se nada da će biti i prosidbi.

Izvor: www.cnn.com
Pripremila: Gordana Marjanović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272