Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

JavaScript od početnika do profesionalca

JavaScript od početnika do profesionalca

Popust cena: 2370 rsd

React i React Native: Izgradnja međuplatformskih JavaScript aplikacija

React i React Native: Izgradnja međuplatformskih JavaScript aplikacija

Popust cena: 2550 rsd

Ekologija: Ekološki prihvatljiviji izvori energije

Čovečanstvo će u bliskoj budućnosti morati da pronađe ekološki prihvatljivije izvore energije kojima će pokrivati svoje energetske potrebe. Trenutno se kao ekološki prihvatljivo rešenje nude obnovljivi izvori energije, ali ipak nije realno očekivati da će se ti izvori energije dovoljno razviti da u nekoj većoj meri zadovolje rastuće energetske potrebe čovečanstva.

• Energija Sunca nema dovoljnu iskoristivost i skupa je, energija vetra nije svuda dostupna u dovoljnim količinama, energetski potencijali vode već su u velikoj meri iskorišćeni.

• Geotermalna energija može se optimalno iskorišćavati samo na mestima na Zemlji gde toplotna energija iz unutrašnjosti Zemlje dolazi vrlo blizu površini.

• Energija plime i oseke, i energija talasa predstavljaju veliki potencijal, ali zbog male dostupnosti trenutno se izuzetno malo energije dobija iz tih izvora.

• Bioenergija ili tačnije biogoriva nameću se kao zamena za klasična fosilna goriva, ali ta goriva također u atmosferu ispuštaju gasove pa nisu ekološki potpuno prihvatljiva. Dodatno se uz biogoriva veže i jedan zanimljivi etički problem. Naime, biogoriva se proizvode od šećerne trske, kukuruza, soje, uljane repice i drugih biljaka koje mogu poslužiti kao hrana.Tako bogatije države proizvode biogoriva na način da pretvaraju hranu u gorivo, dok s druge strane izuzetno puno ljudi na Zemlji umire od gladi i ta ista hrana spasila bi im živote.

Ceo tekst

Pripremio: Milenko Kusurović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272