Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Camera RAW studijske tehnike KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 1200 rsd

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Photoshop CC 2017 knjiga za digitalne fotografe

Popust cena: 1200 rsd

Fujifilm S5 Pro

S5 Pro je napokon stigao. Kao i prethodni Fuji DSLR-ovi, S5 Pro se nalazi u Nikon telu i koristi popularan Nikon F bajonet za objektiv. Zasnovan na D200, S5 je manji i lakši nego S3. Širok je 147mm, visine 113mm i dubine 74mm a težak je 830g, tačno istih dimenzija i mase kao i Nikonov konkurent. Kao i D200 ovaj fotoaparat ima čvrsto magnezijumsko telo sa zaptivačima protiv prašine i vlage oko kontrola i mesta na kojima se spajaju delovi.

Razmeštaj kontrola je identičan sa D200, ima isti veliki iznutra osvetljeni LCD prikaz podataka na gornjem panelu i isti input sistem sa dva dugmeta. Prethodni modeli u Fuji-jevoj DSLR seriji su bili široko hvaljeni kao istaknuti studijski fotoaparati, tako da nije iznenađujuće da je S5 zadržao fleš sync terminal i konektor od 10 pina za udaljenu kontrolu koji postoji i u Nikonu D200. Veliko i izuzetno svetlo prizmatično tražilo sa mrežom za definisanje kompozicije koja može da se selektuje iz menija je takođe nasledstvo od Nikona.

Sa stanovišta rukovanja i performansi, S5 je takođe gotovo identičan sa D200. Kao i većina DSLR-ova on je spreman za rad skoro trenutno. S5 koristi isti AF sistem sa 11 tačaka kao i D200, koji je ocenjen kao jedan od najboljih. On je izuzetno brz i veoma tačan, i radi dobro i u slabo osvetljenim situacijama, pa čak i u potpunom mraku zahvaljujući AF svetlu pomoćne lampice. Brzina snimanja u režimu kontinualnog fotografisanja velikom brzinom nije toliko velika kao kod D200, ali i dalje može da kreira tri frejma u sekundi sa baferom od 18 snimaka. Međutim treba napomenuti da će ga upotreba funkcije proširenog dinamičkog raspona usporiti na oko 1,5 frejmova u sekundi.

Ne može se poreći da je S5 velik i težak fotoaparat ali je prijatan za držanje i kontrole su toliko intuitivne kao i bilo koje druge profesionalne DSLR kontrole. Akcija okidanja i otpuštanja je veoma glatka, bez ikakvih vibracija, ali bez obzira na to postoji opcija za zaključavanje ogledala koja potpuno eliminiše čak i one neprimetne vibracije. Težina fotoaparata takođe doprinosi stabilnost koja će takođe smanjiti vibriranje fotoaparata pri nižim brzinama okidanja.

Vredno je napomenuti da kao i D200, i S5 Pro-u nedostaje stabilizacija slike i samočisteći senzor, obe funkcije koje su dostupne kod jeftinijih fotoaparata uključujući Sony A100 i Pentax K10D. U stvari uzorak koji sam ja pregledao je imao malo vidljive prašine na senzoru, zato pažljivo uzmite u obzir ove nedostatke.

Dok je telo fotoaparata 95 procenata Nikon, senzor i procesiranje slike su 100 procentno Fujifilm. S5 Pro je opremljen sa poslednjim Super CCD SR Pro senzorom, namenski kreiranim za ovaj fotoaparat. To je APS-C format senzora veličine 23.0mm x 15.5mm, koji je malo manji od DX senzora u D200.

S5 je profesionalni fotoaparat koji je dizajniran za studijsku upotrebu a specifično za portrete i fotografije venčanja, a opcije koje su dostupne u sistemu menija to i reflektuju, sa velikim rasponom podešavanja koja omogućavaju korisnika da podesi procesiranje boja pomoću predefinisanh simulacija šest različitih vrsta filmova. Takođe postoje podešavanja za zasićenost, kolorni prostor, nijansu i dinamički raspon kao i širok raspon podešavanja ravnoteže beline, uključujući dugme za temperaturu boje. Raspon podešavanja boja koje su u ponudi je značajno širi nego kod D200, u stvari širi je nego kod bilo kog DSLR-a koji sam testirao do sada.

S5 je proizveo otprilike dva stopa dodatnog dinamičkog raspona, sa poboljšanim detaljima u područjima senki i svetlih tonova. Sa svim poboljšanjima u boji i dinamičkom rasponu često se previdi još jedan impresivan aspekt u performansama S5 fotoaparata. Njegova visoka redukcija ISO šuma je jedna od najboljih koje sam video na bilo kom DSLR-u, i daje slike bez šuma čak do 1600 ISO i prihvatljive snimke na 3200 ISO.

Međutim to ima svoju cenu. Rezultat koji ćete dobiti jednostavno nema iste fine detalje kao snimak koji je snimljen sa 10MP fotoaparatom, a na nekim snimcima su vidljivi i artefakti interpolacije. Da budem iskren, S5 nije dizajniran za fotografe pejzaža, pošto u svetu portretne fotografije maksimalni nivo detalja nije najvažnija funkcija. Dok je S5 veoma dobar u bojama i nijansama, nije toliko dobar u finim detaljima. Na vama je da odlučite da li njegove mogućnosti odgovaraju vašim potrebama.

Fujifilm S5 Pro nastavlja svoju prethodnu tradiciju u obezbeđivanju superiornog dinamičkog raspona i tonalnog kvaliteta za fotografe koji su specijalizovani za portrete i venčanja, koji će biti oduševljeni sa njegovim izuzetnim mogućnostima na ovom području, kao i njegovim sjajnim rukovanjem, kvalitetom i performansama. S5 Pro nije baš idealan fotoaparat za sve korisnike tako da ako tražite fotoaparat slične cene i za uobičajenu namenu bolje da kupite Nikon D200 umesto njega.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272