Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Gigabyte najavljuje svoju prvu mainstream matičnu ploču sa 4 Gigabit konektora

Kompanija Gigabyte je upravo objavila da će uskoro na tržište izbaciti svoju novu 680i SLI matičnu ploču, pod oznakom GA-N680SLI-DQ6. Nova matična ploča je u potpunosti kompatibilna sa Core 2 Duo/Quad procesorima, a poseduje i podršku za FSB 1333 i DDR2-1200. Iako memorija 1200 DDR još uvek nije zvanično standardizovana (JEDEC udruženje se, zapravo, zaustavilo na DDR2-800, ali to proizvođače nije omelo u izradi modula koji rade na frekvenciji od 1200MHz), u Gigabyte-u su ipak odlučili da podrže ovu brzinu memorijskih modula.

Prema tvrdnjama koje stižu iz Gigabyte United-a, oni prilikom projektovanja ove matične ploče nisu vodili računa o referentnom dizajnu kompanije NVIDIA. Pa ipak, nova matična ploča je opremljena sa tri PCI Express x16 slota, što znači da je potpuno spremna za predstojeće SLI PPU konfiguracije kompanije NVIDIA (SLI PPU je akronim od Scalable Link Interface Physics Processing Unit – što bi se moglo prevesti kao “fizička procesorska jedinica sa promenljivim interfejsom za vezu”). Ali ono što je zaista bombastično u vezi ove matične ploče, jeste da se ona isporučuje sa ni manje ni više nego 4 gigabit mrežna kontrolera, svaki sa svojim zasebnim RJ-45 portom.

Ali, priča koja govori o Gigabyte-ova 4 mrežna konektora nije ni blizu završetka, jer se svaki od njih zasniva na NVIDIA Dual-Net tehnologiji združivanja, koja omogućava kombinovanje svih ovih konekcija u jednu jedinu 4Gbit vezu. Pored toga, nova matična ploča opremljena je sa čak deset SATA 3.0Gbps portova, od kojih je na četiri moguće priključiti eSATA (eksterne SATA) drajvove. Tu je još i Firewire čip koji upravlja 1394a I/O portom, te integrisani zvuk visoke definicije, već poznati Dual BIOS, kao i sistem za pasivno hlađenje čipseta koji se zasniva na takozvanoj toplotnoj cevi (heatpipe).

Uprkos svemu, činjenica je da uspeh svake matične ploče prvenstveno zavisi od njenih praktičnih performansi. Lepo je to što je nova matična ploča obogaćena mnogim funkcijama, ali će biti još lepše ukoliko ona bude u stanju da se kao od šale overclock-uje, a da pritom zadrži postojeće mogućnosti. Nadalje, svaka nova matična ploča iz klase 680i jednostavno mora da po performansama nadmaši sve prethodne, ukoliko njen proizvođač želi da zadrži trend razvoja i ostane konkurentan na tržištu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272