Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Glavne nadgradnje Firefoxa su na putu

Mozilla je počeo da zabija zadnji ekser u kovčeg Firefox-a 1.5. 28. juna Mozila je počeo da distribuira automatsko ažuriranje na Firefox 2.0 za sve korisnike Firefoxa 1.5. Na ovaj način, Foundation je krenuo stopama Microsofta. Microsoft kompanija je izdala automatska ažuriranja za Internet Explorer 7 sredinom novembra 2006. godine, a pretraživač je bio dostupan od oktobra. Iako je Firefox 2.0 izdat otprilike u isto vreme kada i Internet Explorer, Mozilla je odložio automatizovanu distribuciju najnovije verzije pretraživača otvorenog koda do trenutka kada se kompletira podrška za Firefox 1.5.

30. maja, Mozilla – nakon nekoliko odlaganja – je otkrila da je ažuriranje bezbednosti i stabilnost pod brojem 1.5.0.12 poslednje osveženje za verziju 1.5 Firefoxa. Sa ovim korakom, Foundation je ostavio nekih 3.80% korisnika pretraživača na suvom, pošto se nisu na vreme prebacili na Firefox 2.0. Ažuriranje dizajnirano da prisili korisnike na migraciju je u stvari strategija čiji je cilj da Mozilla zadrži postojeću bazu korisnika na tržištu pretraživača.

U mesecu kada je Firefox 1.5 trebao da istekne, Mozilla je doživela eroziju tržišta za oko 1%, padajući sa 15.42% na 14.54% u maju. Ovo nije bilo očekivano za Firefox pošto je upotreba ovog pretraživača otvorenog koda bila stalno u porastu u toku godine u odnosu na Internet Explorer. Sa druge strane, Internet Explorer je iskazao porast u maju, sa 78.03% na 78.67% u prethodnom mesecu. Internet Explorer 7 je uveliko bio odgovoran za skroman rast, skačući sa 30,56 u aprilu na 31.26% u prošlom mesecu.

Datum isteka podrške za Firefox 1.5 nije mogao da dođe u gore vreme. U junu, Apple je izdao svoj Safari pretraživač, kao javnu beta verziju, na Windows Visti i Windows XP-u. Windows platforma je postala prostor pretrpan pretraživačima i očekuje se da će prihvatanje Safari-ja naneti štete i Firefox-u 2.0 i Internet Explorer-u 7.

Microsoft ne može da izvede trik sa prestankom podrške za Internet Explorer 6, čak ni nakon pojave IE-a 7. Glavni razlog za to je činjenica da Internet Explorer 6 i dalje drži lavovski deo tržišta pretraživača sa 46.76%. Pored toga, Internet Explorer 6 je vezan za podršku Windows XP Service Pack-a 2. To znači da bi Internet Explorer 6 mogao preživi do 2010. godine, čak dve godine nakon što bude izdat XP SP3.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272