Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Google i Firefox 2 nisu baš uvek najsrećnija kombinacija

Imajući u vidu da je phishing veoma opasna, ali u poslednje vreme i sve popularnija ilegalna aktivnost, u kompaniji Google su odlučili da na paletu alata (toolbar) web čitača Firefox ubace jednu moćnu anti-phishing funkciju, čija se namena sastoji u zaštiti korisnika od slučajnog upada u paukovu mrežu hakerskih web sajtova. S obzirom da veliki broj korisnika Interneta već poseduje ovaj dodatak (add-on) za web čitač, većina njih je praktično isprobala Safe Browsing funkciju i kompaniji poslala dragocene povratne informacije. Međutim, iako se namena ove funkcije sastoji u otkrivanju phishing sajtova i upozoravanju korisnika na njih, izgleda da ona ponekad daje i pogrešna upozorenja u vezi nekih sajtova, za koje pouzdano znamo da su “čisti” (legalni).

Na ovaj problem je među prvima ukazao Danny Sullivan iz firme Search Engine Land, koji je u jednom svom članku opisao kako ga je web čitač upozorio na potencijalnu phishing aktivnost, za vreme dok je koristio usluge svog bankovnog servisa. “Ove nedelje, dok sam preko Interneta obavljao transakcije na svom tekućem računu, imao sam priliku da svojim očima, na svom monitoru vidim upozorenje na phishing, koje je proisteklo iz partnerskog odnosa Google – Firefox 2. Sve bi bilo u redu da se nije radilo o lažnom upozorenju, što je stvar učinilo još zanimljivijom. Na gornjoj slici možete videti kakvu sam poruku ugledao kada sam pokušao da posetim sajt Citibank banke. Kao i obično, otišao san na web sajt CitiCards, koji koristim već dugi niz godina. Napominjem da sam URL lično otkucao u adresno polje, umesto da do njega dođem preko pretraživača, što znači da sam bio stoprocentno siguran da sam zaista pogodio pravi web sajt. Pa ipak, videvši kako otvorena stranica u web čitaču počinje da bledi, a preko nje se otvara prozor sa upozorenjem na phishing, moram priznati da sam se malo uplašio,” napisao je Danny u pomenutom članku.

Nakon ovog neprijatnog iskustva, Danny je odlučio da čitav slučaj najpre prijavi Google-u, te je u tom cilju posetio web sajt koji je specijalno namenjen za prijavljivanje problema ove vrste. Mada se, sa stanovišta nas korisnika, ovde radi o najobičnijem upozorenju koje nam, štaviše, nudi opciju da ga jednostavno ignorišemo i nastavimo sa unošenjem informacija na “sumnjive” web sajtove, pomislite samo kako se osećaju zaposleni u kompanijama koje su na ovaj način etiketirane kao “pecaroške”. Sa njihovog stanovišta, nikako se ne bi moglo reći da se ovde radi o maloj omašci, takoreći lapsusu, jer realno postoji velika verovatnoća da će posetioci poverovati upozorenju koje dolazi od renomiranog pretraživača i sve popularnijeg web čitača, te brže-bolje odustati od nameravane posete njihovom web sajtu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272