Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Google trikovi - Google Calendar

U ovom članku podelićemo sa vama nekoliko trikova koje možete da primenite u radu sa programom  Google Calendar. Možda su vam neki trikovi već poznati, a neki potpuno novi. U svakom slučaju, nadamo se da će vam barem neki od njih olakšati rad sa Google Calendarom.

Prečice na tastaturi

Jedna od stvari koje obavezno treba da naučite u radu sa svakim programom jesu prečice na tastaturi. Postoje korisnici koji toliko dobro poznaju Gmail da uopšte ne koriste miš u radu. Naravno, to je moguće samo zato što Gmail koristi jako mnogo prečica sa tastature. Isto važi i za Google Calendar pošto je Google obezbedio dobar set prečica i za njega. Vi možete da pogledate ceo set prečica na Calendar Help docs, uključujući publikovani set prečica sa tastature. Ovde ću navesti samo one koje ja najčešće koristim:


Taster

Ime

Akcija

p

Previous date range

Pomera kalendar na raspon prethodnog datuma

n

Next date range

Pomera kalendar na raspon sledećeg datuma

t

Jump to “Today”

Pomera kalendar tako da uključi današnji dan

m

Month view

Prebacuje kanlendar na Month prikaz

x

Customized view

Prebacuje kalendar na Customized prikaz

q

Quick Add

Ozvara Quick Add i pomera tamo kursor

Esc

Back to calendar

Vraća se na standardni prikaz kalendara

Customized prikaz

Lako je ne primetiti opciju u Calendar Settings koja se javlja u obliku sićušnog padajućeg menija i koja vam omogućuje da podesite vaš sosptveni Custom prikaz. Po standardnom podešavanju, Google podešava ovu opciju na “Next 4 days”, što je odlična ideja jer možete da vidite vaš raspored za sledeća četiri dana. Ali ako želite da imate mesečni prikaz kao ja, četiri dana nije dovoljno. Samo idite u Settings i promenite Custom view na “Next 4 weeks”. Sada kada kliknete na karticu “Next 4 Weeks” (ili upotrebite x prečicu na tastaturi za dobijanje Custom prikaza) bićete prebačeni na četvoronedeljni prikaz sa aktuelnom nedeljom kao prvom.

U Month prikazu, kada se aktuelni datum nalazi pri kraju meseca, da li vam je uopšte bitno šta se desilo pre dve ili tri nedelje? Iako ja volim Month prikaz kao standardno podešavanje, Next 4 Weeks mi je brzo postao omiljeni, pre svega zato što kvadratić svakog datuma ima malo više vertikalnog prostora za prikazivanje jedan ili dva dodatnih događaja više nego ono što Month prikaz može da pokaže.

Podsetnici kao tekstualne poruke na vaš telefon

Jedna od najkorisnijih funkcija je svakako mogućnost da dobijate tekstualne podsetnike za predstojeće događaje u vašem kalendaru na mobilni telefon. U Settings>Notifications naći ćete sekciju za proveru vašeg mobilnog telefona. Opcije pri vrhu određuju kako želite da budete obaveštavani. Ako ostavite standardno podešavanje podsetnika na “No reminder” (preporučujem da ga ostavite tako) u vrhu ekrana, moraćete da aktivirate podsetnik ručno za svaki događaj za koji želite da vas podseti - to ćete uraditi pod Options na Edit Event ekranu za dati događaj.

Pazite samo na to da vaš provajder mobilne telefonije može da vam naplati za primanje svake tekstualne poruke. Preporučujem da prvo isprobate hoće li vam ova usluga biti naplaćena tako što ćete definisati da dobijete podsetnik za samo jedan događaj, pa sačekajte račun za mobilni telefon.

Napomena: Ova usluga može trenutno da se koristi samo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Dobijte dnevni raspored preko tekstualne poruke

Neko je otkrio da ako odgovori sa "help" na SMS broj sa kojeg dolaze podsetnici za događaje možete da dobijete raspored događaja za taj dan. Nakon što je vaš mobilni telefon proveren od strane Calendar-a, vi možete da tražite da vam se pošalje dnevni raspored tako što ćete poslati tekstualnu poruku "day" na 48368. Odmah nakon slanja, dobićete tekstualnu poruku sa vašim rasporedom događaja za taj dan. Svaki događaj sadrži ime, vreme i informaciju o lokaciji (ako postoji za taj događaj). Sviđa mi se to što mogu da pingujem Google Calendar kad god želim, bez obzira gde da se nalazim. Takođe je dobro da se dnevni raspored šalje samo na zahtev, pošto ne bih želeo svakodnevno da ga dobijam na telefon.

Napomena: Izgleda da slanje dnevnih rasporeda uključuje samo događaje na kalendarima grupisanim pod vašom “My Calendars” listom, a isključuje događaje u “Other Calendars”, što svakako ima smisla.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272