Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Hardver - Nova matična ploča orijentisana ka gejmerima iz Asusa

Sećate li se Republic of Gamers serije matičnih ploča iz Asusa? Sa novim Intel P35 čipsetom za dolazeće Penryn procesore, Asus donosi nekoliko interesantnih dodataka za liniju koja je orijentisana ka igračima. To su Blitz Extreme i Blitz Formula matične ploče a Asus planira da ih izda u isto vreme.

Obe Blitz matične ploče su zasnovane na P35 čipsetu ali to nije obavezno dobro pošto novi čipset donosi određena ograničenja. Da bi poboljšali ovu situaciju, dizajneri Asusa došli do rešenja za neka od ograničenja čipseta.

Dve matične ploče se razlikuju u dve stvari. Pre svega, Blitz Extreme podržava DDR3 memorije, dok Blitz Formula podržava samo DDR2 module. Sa ove tačke gledišta, možemo da pretpostavimo da će Blitz Formula matična ploča biti izdata kao glavno rešenje. Ovo je nešto novo za Asus pošto su oni obično pravili sve svoje gejmerski orijentisane matične ploče kao high-end ploče, ali isto tako možemo da uzmemo u obzir činjenicu da DDR3 košta mnogo više od aktuelnih DDR2 modula a Asus je izgleda odlučio da potencijalnim kupcima da mogućnost izbora. Druga glavna razlika je predstavljena sa unapred instaliranom waterblock podrškom na MCH-u. Iako korisnicima nije obavezno potreban uređaj za hlađenje vodom za dobre uslove rada, Asus tvrdi da bi MCH mogao da postigne 12% bolja hlađenje sa ovim dodatkom za hlađenje vodom a to bi takođe pomoglo hlađenju drugih delova matične ploče.

U svim ostalim aspektima, matične ploče dele iste specifikacije. Postoje dva klasična PCI slota, dva PCIe x1 slota, dva PCIe x16 slota i specijalni konektor za Asus audio riser karticu. Jedna od inovativnih funkcija koju je Asus predstavio u Blitz seriji je čip koji se nalazi između dva PCI x16 slota. On omogućuje Crosslinx tehnologiju, koja omogućuje da se propusni opseg sa x16 slota podeli između dva fizička x16 slota tako da oba imaju propusni opseg od x8. Prema Asusu, deljenje propusnog opsega nudi 10% bolje performanse nad standardnim P35 čipsetom gde jedna kartica ima 16 traka a druga samo

Pored toga Blitz ploče imaju integrisan novi zvučni modul. Poznata kao SupremeFX II, ova zvučna kartica uklanja potencijalne smetnje iz sistema. Iako ima najnoviju HD audio podršku, ADI 1988B HD audio kodek verovatno ne može da se poredi sa rešenjima iz Creative-a.

Još jedna interesantna funkcija dolazi u formi malog eksternog POST prikaza koji može da bude postavljen van kućišta PC-ja. On treba da prikazuje poruke o greškama u toku posle butovanja čak i ako monitor ne prima video signal.

O eventualnoj ceni ovih matičnih ploča još nema informacija, ali je Asus obećao da će ih ove nedelje prikazati na Computex Taipei.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272