Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

IBM će uskoro da proizvodi nano računare

IBM-ovi naučnici otkrili su način na koji mogu da upravljaju atomima što im može pomoći u izgradnji izuzetno malih uređaja za skladištenje podataka. U nano tehnologiji radi se sa česticama koje su nekoliko desetina hiljada puta manje od debljine ljudske kose. To znači da će ovladavanje pomeranjem atoma biti od ključne važnosti u izgradnji ovakvih uređaja u budućnosti.



U daljim istraživanjima IBM-ovi ljudi pokušavaju da ovladaju magnetskim karakteristikama atoma. Ako u tome uspeju, moći će da proizvode uređaje za skladištenje podataka koji će imati izuzetnu gustinu zapisa na nivou atoma.

Do sada oni su uspeli da atomu gvožđa koji se nalazio na bakarnoj podlozi promene magnetsku orijentaciju. Ako uspeju da kontrolišu i zadrže željenu orijentaciju, to će značiti da će atomi moći da se koriste kao binarne jedinice.

Sa druge strane, IBM tim iz Ciriha radi na manipulisanju molekulima. Proučavajući vibracija molekula došli su do saznanja da molekuli ponekad vibriraju, a ponekad miruju. Zato su svoje istraživanje usmerili na kontrolu ova dva različita stanja. Binarni sistem je osnova računarstva, a vibracije i mirovanje molekula se može pretvoriti u nule i jedinice. To znači da će jednog dana molekuli moći da zamene tranzistor. Kao krajnji rezultat dobili bismo veoma male računare izuzetne snage.
Adresa: www.ibm.com

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272