Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

IBM je kreirao najbrži procesor za Unix i Linux sisteme

IBM je nedavno lansirao dual-core 64-bitni POWER6 procesor koji raid na 4.7 GHz, što je duplo brže od prethodne generacije POWER5 dok istovremeno koristi skoro istu količinu struje za radi.

The POWER6 procesor je rezultat petogodišnjeg R&D perioda, sastoji se od 790 miliona tranzistora i izgrađen je pomoću IBM-ove 65nm tehnologije procesiranja. IBM-ovi naučnici su se koncentrisali na način na koji se instrukcije izvršavaju unutar čipa kako bi poboljšali performanse. Na primer, u POWER6, broj stadijuma cevi (pipeline) – delovi operacija koje se moraju izvršiti u jednom ciklusu kloka – su statični, ali svaki stadijum je napravljen da bude brži, uklanjajući nepotreban rad i radeći više paralelno. Kao rezultat, vreme izvršavanja je smanjeno.

Ranije ove godine, IBM je nagovestio da će POWER6 arhitektura možda dostići frekvencije veće od 5GHz.

The POWER6 čip ima ukupnu veličinu keša od 8 MB po čipu – četiri puta više od POWER5 čipa – kako bi mogao da drži tempo sa propusnom moći procesora. Sa 300 GB/s, IBM tvrdi da njihov procesor ima toliku propusnu moć da POWER6 čip može da preuzme ceo iTunes katalog za 60 sekundi. IBM veruje da je dizajnirao POWER6 čip sa izbalansiranim propusnim opsegom i procesorskom snagom.

“Kao i pobeda IBM-ovog Deep Blue računara za igranje šaha pre deset godina, debata oko sistema zasnovnaih na POWER6 procesorima dokazuje da neumorna inovacija čini da nemogući ciljevi postanu stvarnost,” rekao je Bill Zeitler, stariji podpredsednik IBM Systems and Technology Group. “POWER6 procesor karakterišu tehnologije munjevitih brzina i štednja energije unutar jednog parčeta silikona, nudeći neviđenu poslovnu vrednost našim korisnicima.”

Da bi omogućili manje zahteve novog čipa za energijom, dizajneri POWER6 procesora su odvojili strujna kola koja ne mogu da podržavaju operacije sa niskom voltažom na njihov sopstveni izvor napajanja, dozovljavajući IBM-u da dramatično smanji potrošnju energije za ostatak čipa. IBM-ovi inženjeri su takođe upotrebili novi metod dizajniranja čipa koji omogućuje da POWER6 procesor operiše na manjim voltažama, omogućujući istom čipu da se koristi u okruženjima sa malom potrošnjom kao i u simetričnim multiprocesorskim mašinama visokih performansi.

Da bi se smanjil potrošnja energije i generisanje toplote, klokovi procesora mogu dinamički da se isključe kada se ne obavlja nikakav koristan posao i ponovo uključe kada treba da se izvrše instrukcije. Takođe, čip ima konfigurabilan propusni opseg, omogućujući korisnicima da izaberu maksimalne performanse ili minimalnu potrošnju.

Delovi memorije koji se ne koriste se dinamički isključuju i ponovo uključuju kada je potrebno. U slučajevima kada se detektuje preveliko zagrevanje, POWER6 čip može da smanji učestalost izvršavanja instrukcija kako bi ostao unutar prihvatljivih, korisnički definisanih temperatura.

Čip je takođe veoma brz, što dokazuje i server sa POWER6 arhitekturom koji je izgradio IBM, koji predstavlja prvi server koji drži rekorde u brzini na sva četiri benchmark testa za poslovne i tehničke performanse. IBM kaže da je njihov novi server sa 2 do 16 jezgara višestruko brži nego HP Superdome ili Itanium mašine.
   
POWER6 čip je namenjen za kreiranje konsolidacionih mašina srednjeg ranga, koje koriste specijalni hardver i softver koji omogućuje kreiranje mnogo virtuelnih servera u jednoj mašini. IBM kalkuliše da 30 SunFire v890 može da se smesti u jedan rek nove IBM mašine, štedeći više od $100,000 dolara godišnje u troškovima energije.

IBM planira da predstavi POWER6 čip kroz System p, System i serverske linije linije. POWER6 čip u novom IBM System p 570 serveru je prvi UNIX mikroprocesor sposoban da kalkuliše plutajuću decimalnu tačku u hardveru. Do sada, ovakve kalkulacije su se izvodile u pomoću softvera. Ugrađene mogućnosti za izračunavanje decimalne plutajuće tačke daju ogromnu prednost firmama koje izvode složene zadatke, finansijske i ERP programe.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272