Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

INTEL će ove sedmice na tržište izbaciti svoj 802.11n adapter

Iako su u INTEL-u prvobitno planirali da lansiranje Kedron-a odlože barem do početka drugog kvartala 2007. godine, izgleda da će novi WiFI čipset biti promovisan na jednom privatnom okupljanju koje će se, kako saznajemo, održati u utorak, 23. januara. Ne znam zbog čega se INTEL-ovim menadžerima toliko žuri da ovaj svoj 802.11n adapter što pre ugleda svetlost dana, ali je sigurno da za to postoje jaki razlozi.

Kedron je bežični adapter koji, međutim, nije namenjen za upotrebu u desktop računarima. Motiv za to, barem koliko je nama poznato, leži u činjenici da se planira njegova integracija u uređaj po imenu “Santa Rosa” – novu INTEL-ovu mobilnu platformu. Kedron se zasniva na draft-n standardu koji će, kako kažu, povećati ne samo brzinu prenosa podataka, već i funkcionalni opseg ovog adaptera.

Kedron je ušao u serijsku proizvodnju još u novembru 2006. godine i sasvim je moguće da je određeni broj ovih adaptera već isporučen firmama koje se bave sklapanjem laptop računara. Pod zvaničnim nazivom “WiFi Link 4965 AGN”, ovaj adapter će verovatno biti ugrađen već u prve prenosive računare koji će se na tržištu pojaviti u proleće. U isto vreme, na tržištu će biti dostupna i osiromašena, b/g verzija Kedron-a ("WiFi Link 4965 AG"), koja u sebi neće sadržati draft-n funkciju.

Santa Rosa će naslediti INTEL-ovu Napa64 platformu i svet mobilnih uređaja uvesti čipsetove ICH8 i 965. Nova platforma će podržavati jedan broj novih karakteristika, uključujući i procesor sa FSB800 (front side bus – “prednja magistrala”). Pored toga, u ovu platformu će biti integrisana četiri nova procesora zasnovana na Merom jezgru, počev od procesora Core 2 Duo T7100 (na 1.8 GHz, sa 2MB L2 keša), pa do procesora Core 2 Duo T7700 (na 2.4 GHz i sa 4MB L2 keša). Cena samog procesora kretaće se u opsegu od 209 dolara za model T7100, do čak 530 dolara za T7700.

U prenosivi računar Santa Rosa će verovatno biti integrisan i “Robson”, NAND flash tehnologija u vlasništvu kompanije INTEL. Prevedeno u brojeve, to znači da će Santa Rosa laptop računari raspolagati sa 512MB, do čak 1GB ugrađene flash memorije, koja će se prvenstveno koristiti kao pomoćna keš memorija pod operativnim sistemom Windows Vista (ona je, uostalom, specijalno dizajnirana za potrebe Vista-ine “ReadyBoost” funkcije).

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272