Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Intel podržava i promoviše Linux

U ponedeljak, Intel je izdao svoj “Mobile and Internet Linux Project” web sajt da bi ujedinio veliki broj postojećih i novih projekata usmerenih ka poboljšanju Linux kernela i komponenti programa otvorenog koda. Intelov specijalista za Linux i otvoreni kod, Dirk Hohndel je rekao, kako navodi ZDNet, da kompanija sada ima “više od desetine” programera za Linux i projekte otvorenog koda.

U Intelovim Linux projektima i projektima otvorenog koda radi se na poboljšanju upravljanja energijom, grafičkog korisničkog interfejsa, bežičnog rada u mreži, web pretraživanja i programa za mobilne uređaje. Dve Linux kompanije, Ubuntu programeri iz Canonicala i kineska Linux kompanija Red Flag,  će pomoći Intelu tako što će izdati veliki broj ovih projekata. “Mi na ovo gledamo kao na tehnološki inkubator za mnoge stvari koje će biti proizvedete za tri godine” rekao je Hohndel. On ne želi da komentariše značaj projekta, ali je rekao “Sredstva koja nam stoje na raspolaganju pokazuju da glavna uprava ovo uzima veoma ozbiljno”.

Veliki broj softverskih i hardverskih kompanija je već počelo da gradi Linux zasnovane mobilne gadžete, ali za sada samo sa ograničenim uspehom. Među finaliziranim projektima nalaze se dva mobilna telefona (Nokia 770 i noviji N800), web zasnovani AOL gateway i palm pod imenom Foleo koji nije baš dobio dobre ocene. Glavni fokus Intelovih mobilnih i Linux zasnovanih projekata će biti konstantno poboljšanje programerskih alatki pošto većina programera piše, testira i ispravlja programe na regularnom PC-ju pre nego što ga prebace na mobilni uređaj, recimo mobilni telefon, ili neku vrstu prototipa za dalje detaljnije testiranje.

Čak i ako Intel nema nameru da izda Linux zasnovani operativni sistem (bar ne u skoroj budućnosti) kompanija za proizvodnju čipova će hostovati izvorni kod (pod licencom otvorenog koda) i nekoliko razvojnih alatki kao mailing liste.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272