Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

ColdFusion MX

ColdFusion MX

Popust cena: 400 rsd

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Interfejs za drugi život u virtuelnom prostoru

Iako je razvoj tehnologije interfejsa mozak-računar (brain-computer interface – BCI) ljudima dao moć da svojim intelektualnim sposobnostima kontrolišu računare, niko ovu tehnologiju nije primenio u kombinaciji sa Drugim Životom u virtuelnom svetu – sve do sada.

Istraživački tim pod vođstvom profesora Jun’ichi Ushibe koji se na univerzitetu Keio bavi biomedicinskim inžinjeringom, razvio je BCI sistem koji korisniku omogućava da svoj avatar šeta ulicama Drugog Života oslanjajući se isključivo na moć misli. Dovoljno je da korisnik zamisli da pomera neki deo tela i avatar na ekranu će napraviti pokret – kad korisnik zamisli da korača, avatar kreće napred; skreće desno ili levo kad korisnik zamisli kako pomera svoju desnu, odnosno levu ruku.  

Sistem se sastoji od svojevrsne kape sa elektrodama koja prati aktivnosti tri zone motornog korteksa (deo mozga koji kontroliše pokrete nogu i ruku). EEG aparat čita podatke, pravi grafikon i prenosi ih do BCI sistema, gde se algoritamskom analizom moždanih talasa tumače pokreti koje je korisnik zamislio. Simulator tastature ove podatke pretvara u signal i prenosi ih do Drugog Života, koji zatim pokreće avatar na ekranu. Na taj način korisnik stiče utisak da u realnom vremenu kontroliše avatar unutar 3D virtualnog sveta bez upotrebe ijednog mišića.

Planira se da se BCI sistem u budućnosti usavrši tako da avatari izvode kompleksnije pokrete i gestove. Istraživači se nadaju da će avatar kontrolisan umom, stvoren zahvaljujući udruženim snagama medicine i inžinjeringa, uz svesrdno zalaganje Keio Odeljenja za rehabilitacionu medicinu i Rehabilitacionog centra Tsukigase, jednog dana pomoći ljudima sa teškim fizičkim nedostacima da preko Drugog Života komuniciraju i posluju sa ostatkom sveta.

Izvor: http://www.pinktentacle.com
Pripremila: Gordana Marjanović

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272