Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Ispitivanje otkriva da ljudi više vole Linux nego Windows

Sada je dostupno prvo globalno ispitivanje trendova u upotrebi programa otvorenog koda u poslovnom domenu zahvljajujći Alfresco Software Inc.-u. Rezultati ispitivanja su otkrili nešto što su članovi zajednice otvorenog koda već znali, a to je činjenica da je Linuxu jako porasla popularnost, i da on zamenjuje Windows u sve više i više preduzeća.

Po Alfresco-ovom ispitivanju, većina preduzeća koristi Windows samo kao evaluacionu platformu za programe otvorenog koda, ali kada se radi o produkciji oni biraju Linux. Anketom koju su započeli u aprilu i koja je trajala do juna obuhvaćeno je skoro 10.000 od 15.000 članova Alfresco zajednice.

Ian Howells, CMO, Alfresco Software Inc. je izjavio sledeće o rezultatima istraživanja:

"Ispitivanje pokazuje da postoji očigledni  vođa na svakom nivou otvorenog koda ali isto tako ukazuje na povećani trend u organizacijama da prihvataju mešane pakete, kombinujući i otvoreni kod i vlasničke programe da bi omogućili upotrebu najboljih softverskih komponenti... Ispitivanje takođe pokazuje da organizacije zahtevaju fleksibilnost kako bi mogle da naprave promene u komponentama unutar paketa u periodu između faze procene i faze upotrebe."

Po navodima web sajta www.ciol.com, ispitanici su odgovorili da im se više dopada Tomcat ili Jboss otvorenog koda nego proizvodi od Sun-a, IBM-a i BEA-a, čak i u poslovnim okruženjima. Što se tiče pretraživača koji se koriste za surfovanje Internetom, korisnici su tvrdili da koriste Mozilla Firefox. Kada su upitani koji portal više vole, većina korisnika je ukazalo na Liferay ili JBoss.

Nije iznenađujuće da je ispitivanje takođe otkrilo da je upotreba Red Hat-a porasla dvostruko brže od Novell SUSE-ovog pošto su sklopljeni kontroverzni ugovori o patentima i interoperabilnosti sa Microsoftom novembra 2006.godine. Istraživanje je takođe otkrilo oklevanje u prihvatanju rešenja otvorenog koda u Velikoj Britanjiji kada se uporedi sa evropskim državama kao što su Italija, Francuska, Nemačka ili Španija.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272