Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

Jeftini laptopovi za siromašnu decu

Laptop računari koje istraživači sa Massachusetts instituta za tehnologiju žele da stave u ruke deci širom sveta će biti izdržljivi, fleksibilni i pouzdani.

AC adapter računara će moći da se predvostruči kao kaiš za nošenje, a ručica za nošenje će ih napajati kada nema struje. Moći će da se sklapaju u više pozicija od tradicionalnih notebook PC-a. Kada se koriste napolju, displej će moći da pređe sa prikaza u boji na crno beli prikaz otporan na prelamanje svetlosti. Na kraju, laptop će imati gumenu kasetu kako bi bili gotovo neuništivi.

Nicholas Negroponte, glavni istraživač koji je osmislio ovaj projekat, je rekao da je ideju dobio kada je video kakvu korist bi deca u jednom selu u Kambodži imala od upotrebe notebook računara u svojim školama. Ovi računari (čija je cena oko 100$) će biti poklonjeni deci u ime fondacije koju vode Negroponte i njegova supruga. Negroponte kaže da je neko morao da napravi dovoljno jeftine računare kako bi i deca u siromašnim zemljama u razvoju mogla da koriste obrazovnu i komunikacijsku moć Interneta.

Negroponte očekuje da je potrebno još oko godinu dana da se proizvede između 5 i 15 miliona ovih računara, kada će deca u Brazilu, Kini, Egiptu, Tajlandu, Južnoj Africi počnu da ih dobijaju.

Neke od karakteristika ovih računara su procesor na 500 megaherca (koji je bio brz 90-ih godina, ali je spor za današnje standarde) i fleš memorija umesto čvrstog diska sa pokretnim delovima. Da bi se uštedelo na ceni softvera, na laptopovima će se izvršavati besplatni Linux operativni sistem umesto Windowsa. Računari će moći da se povežu na Wi-Fi bežične mreže i da budu deo višestrukih (mesh) mreža u kojima svaki laptop može da prenosi podatke na i sa drugih uređaja, što će smanjiti potrebu za skupim baznim stanicama. Računari će imati četiri USB porta.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272