Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Photoshop CS5 100 saveta i trikova

Photoshop CS5 100 saveta i trikova

Popust cena: 360 rsd

QuarkXPress 6

QuarkXPress 6

Popust cena: 440 rsd

JPEG na samrti - Stiže HD Photo

Najpoznatiji fotografski format svih vremena JPEG, polako ali sigurno odlazi u zasluženu penziju, a njega će naslediti Microsoftov format HD Photo. Međunarodna organizacija zadužena za grafičke formate će u sledećim mesecima doneti odluku o prihvatanju novog formata.


 
Međunarodna organizacija zadužena za standardizaciju formata snimanja digitalne fotografije u sledećim će mesecima doneti odluku o prihvatanju novog standarda koji bi trebao da zameni sveprisutni JPEG. Najveći kandidat za naslednika je Microsoftov format HD Photo, za čije usvajanje će da glasaju članovi nacionalnih odbora Joint Photographic Expert grupacije.

Naslednik JPEG-a je poznat i pod imenom JPEG XR. Novi format će ponuditi povećanje kvaliteta uz mogućnost veće i bolje kompresije podataka. JPEG format podržava dubinu boja od 8 i 12 bita po kanalu, dok HD Photo podržava čak 32 bita.

HD Photo trenutno postoji samo u Microsofotovom novom operativnom sistemu - Windows Vista.

Novi format nudi fotografima mogućnost skladištenja većeg broja fotografija i veći dinamički raspon boja koji snima senzor digitalnog fotoaparata. Drugim rečima, JPEG format koji je stvoren početkom 90-ih godina više ne zadovoljava uslove koje donose nove tehnologije.

Osim navedenih tehničkih mogućnosti, kvalitetnije fotografije neće zauzimati više prostora na hard-diskovima jer HD Photo nudi i gubitačnu kompresiju i kompresiju bez gubitka.

Microsoft je radio na razvoju novog formata više od 5 godina. Prvi put je predstavljen kao Windows Media Photo, a kasnije je preimenovan u HD Photo.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272