Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Zaštita od zlonamernih programa (Malware analysis)

Popust cena: 2100 rsd

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

CompTIA Security+: SY0-601 vodič za sertifikaciju

Popust cena: 2200 rsd

Kako da vaš računar ostane bezbedan - 5. deo

Comodo Firewall Pro 2.4.18.184
 
Comodo Firewall Pro je besplatni firewall za Windows sisteme namenjen zaštiti personalnih računara. Kao i većina sofisticiranijih firewall-ova, Comodo implementira nekoliko nivoa odbrane za kompletnu zaštitu od različitih internet pretnji i to u obliku modula: nadgledanje aplikacija, nadgledanje mreže, kontrola komponenata i praćenje ponašanja aplikacija. Zapisi o svim aktivnostima snimaju se u odgovarajuće fajlove, a implementiran je i prikaz informacija o trenutno uspostavljenim vezama. Veliki broj aplikacija kojima se dozvoljava i kojima se zabranjuje uspostavljanje veze fabrički je definisan, kako bi se korisnik što manje opterećivao određivanjem sigurnosnih pravila. Nivo učestanosti pojavljivanja upozorenja može da se odredi, a karakteristika ovog firewall-a je da omogućava slanje sumnjivih programa proizvođaču na detaljnu analizu.

System Safety Monitor 2.3.0
 
System Safety Monitor (SSM) je besplatan alat namenjen praćenju aktivnosti na računarima sa Windows operativnim sistemom, a u cilju sprečavanja nedozvoljenih aktivnosti. Program sadrži brojne funkcije koje doprinose većoj sigurnosti personalnih računara. Neke od značajnijih funkcija su: detaljna kontrola nad programima koji se pokreću na sistemu, detekcija neovlaštenih promena u aplikacijama i sistemskim komponentama, detekcija i sprečavanje izvršavanja zlonamernih programa, kontrola nad sistemskim pozivima, registry bazom, instalacijom upravljačkih programa i tako dalje.

Program takođe podržava dva načina rada, korisnički (User) i administratorski (Administrator). U Administrator načinu rada možete da podesite parametre programa i lozinkom da zaštitite definisana pravila kako bi se na taj način sprečila mogućnost neovlaštene modifikacije. U User načinu rada korisnik ne može da menja definisana pravila čime se dodatno podiže nivo pouzdanosti programa. Takođe, program omogućava kontrolu nad programima koji se pokreću tokom podizanja sistema, parametrima Internet Explorera, kao i brojne druge korisne funkcionalnosti. Alat je dostupan za sve verzije Windows operativnih sistema.

PGP (Pretty Good Privacy) 9.6
 
PGP je komercijalni program za kodiranje i digitalno potpisivanje dokumenata i e-mail poruka. Za razmenu ključeva sesija i digitalne potpise program koristi sledeće kriptografske algoritme: RSA, DSA i Diffie-Hellman. Za šifrovanje podataka i obezbeđivanje tajnosti poruka, program koristi simetrične algoritme (AES, CAST, TripleDES, IDEA i Twofish), dok za generisanje hash vrednosti koristi MD5, SHA-1, SHA-2 i RIPEMD-160 funkcije.

Program se automatski integriše u programe za elektronsku poštu kao što su MS Outlook ili Outlook Express, Lotus Notes, Mozilla Thunderbird i drugi, što znatno olakšava upotrebu programa u praksi. U prethodnoj verziji postojala je i besplatna verzija PGP programa, PGP Freeware, koja je bila namenjena ličnoj upotrebi, kao i obrazovnim i neprofitnim organizacijama. U odnosu na komercijalnu verziju, PGP Freeware je podržavao samo skup osnovnih funkcionalnosti neophodnih za šifrovanje i digitalno potpisivanje poruka.

Kod najnovije verzije 9.0 dostupan je PGP Desktop Professional 9.0 Trial Software koji je potpuno funkcionalan u probnom periodu od 30 dana. Nakon tog perioda mogu da se koriste samo funkcije koje su bile dostupne i u Freeware verziji, a svi lokalni diskovi koji su prethodno šifrirani automatski se dešifruju.

Kerio Personal Firewall 4.3.635
 
Kerio Personal Firewall je lični firewall koji omogućava zaštitu peronalnih računara na više nivoa. Network security modul nudi standarnde funkcije firewall-a kroz mogućnost filtriranja TCP/IP prometa. Osim tog standardnog modula, Kerio Personal Firewall sadrži i Application integrity modul za očuvanje integriteta aplikacija, Privacy protection modul za zaštitu korisnika od pop-up prozora, spyware programa, onlajn reklama i krađe kolačića, kao i Intrusion detection modul za detekciju i blokiranje napada koji dolaze spolja. Takođe, postiji i takozvani stealth način rada koji sakriva računar od potencijalnih napadača, a aktivnosti se beleže na više nivoa.

OpenSSL 0.9.8e
 
OpenSSL programski paket predstavlja skup alata koji implementiraju podršku za Secure Socket Layer-SSL (verzije 2 i 3) i Transport Layer Security-TLS protokole, kao i podršku za brojne druge kriptografske algoritme i servise, kao što su generisanje i upravljanje sertifikatima, podrška za MD5, SHA1, RC4 algoritme i tako dalje). Program je razvijen prema uzoru na poznatu SSLeay kriptografsku biblioteku. Kao što i sam naziv kaže, program je razvijen u okviru Open Source zajednice i samim tim potpuno je besplatan.

ClamWin 0.90
 
Clamwin je antivirusni program otvorenog koda namenjen Windows operativnim sistemima. Koristi ClamAV-ov endžin za skeniranje. Clamwin podržava automatsko preuzimanje novih virusnih definicija, definisanje rasporeda pregledanja, samostalno traženje virusa, dodatak za Microsoft Outlook za automatsko otklanjanje zaraženih prikačenih fajlova, a može da se pohvali visokim procentom otkrivanja virusa i spyware programa. Program se integriše u meni Windows Explorera i dostupan je preko desnog klika sa mišem. Na žalost program ne može da pregleda fajlove u realnom vremenu već je neophodno ručno pregledanje svakog fajla pre otvaranja ili pokretanja.

AxCrypt 1.6.3

AxCrypt je program otvorenog koda za šifrovanje fajlova na Windows sistemima. Program koristi AES šifrovanje sa 128-bitnim ključevima. AxCrypt omogućuje krajnje jednostavno šifrovanje fajlova preko kontekstnog menija u Windows Exploreru i isto tako lako dešifrovanje dvostrukim klikom na šifrovani fajl. Nakon obrade i zatvaranja program će šifrovani fajl automatski ponovo da zaštiti. Takođe pomoću njega možete da napravite izvršni fajl sa šifriranim dokumentom koji je moguće dešifrovati na računaru na kojem nije instaliran AxCrypt. Program nudi i mogućnost bezbednog brisanja fajlova.

Kismet 2007-01-R1b

Kismet je besplatan višenamenski alat za praćenje i analizu mrežnog saobraćaja i detekciju neovlaštenih aktivnosti na bežičnim računarskim mrežama (802.11b, 802.11a, 802.11g). Program sadrži brojne funkcionalnosti koje ga čine izuzetno korisnim i praktičnim alatom za praćenje aktivnosti na bežičnim računarskim mrežama. U interesantnije njegove funkcije spadaju kompatibilnost sa Ethereal/Tcpdump i AirSnort programskim paketima, razotkrivanje skrivenih SSID oznaka, mapiranje bežičnih računarskih mreža, podrška za više od 20 tipova bežičnih mrežnih kartica, prikaz u XML formatu i tako dalje). Takođe ističemo mogućnosti primene programa kao distribuiranog sistema za detekciju neovlaštenih aktivnosti kao i mogućnost detekcije zlonamernih pristupnih tačaka (rogue access point). Brojne funkcionalnosti čine ovaj program odličnim izborom za sprovođenje takozvanih wardriving napada.

Flawfinder 1.27
 
Flawfinder je alat za statičko pregledanje C i C++ programskog koda metodom upoređivanja nizova znakova. Program karakteriše velika brzina pretraživanja i robustnost, a pronađeni bezbednosni propusti i greške u kodu sortiraju se prema nivou sigurnosnog rizika. Paket je dostupan u rpm i tar.gz obliku.

EmC 820

EmC(E-mail Control) je jednostavan programski proizvod čija je osnovna namena filtriranje neželjenih poruka i detekcija virusa u porukama elektronske pošte. Program je nezavistan od klijenta elektronske pošte koji se koristi, a funkcioniše tako što proverava poruke dok se još nalaze na serveru.

Filtriranje poruka sprovodi se kombinacijom filtera koji su ugrađeni ili korisnički definisani, a moguće je i kreiranje korisničkih blacklist i whitelist lista, čime se pouzdanost programa podiže na još viši nivo. Program sadrži i brojne druge funkcije koje ga čine praktičnim za korištenje, kao što su prikaz zaglavlja poruke, odgovaranje na poruke, pretraživanje whois baza, grafička statistika poruka, ažuriranje filtera i ključnih reči u cilju identifikacije virusa i tako dalje).

Nedostatak programa je taj što podržava isključivo POP3 protokol dok ostali servisi (IMAP ili webmail) u ovoj verziji programa nisu podržani. Prilikom kreiranja korisničkog naloga program automatski učitava podatke samo iz Netscape, Microsoft Outlook Express i Eudora klijenata, dok korisnici ostalih klijenata podatke moraju ručno da unose. Inače, program je potpuno nezavistan od klijentskog programa što predstavlja dodatni zahtev na koji korisnik mora da obrati pažnju prilikom rada sa svojom elektronskom poštom.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272