Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PowerShell, praktična automatizacija

PowerShell, praktična automatizacija

Popust cena: 2200 rsd

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 530 rsd

Kako provaliti u lozinkom zaštićeni Windows XP

Ovde ćemo objasniti jednostavne načine pristupa operativnom sistemu Windows sa pravima i privilegijama Administratora, koji se mogu primeniti u sledeća dva slučaja:

  • Imate Windows XP računar koji ste zaštitili lozinkom, ali ne možete da se setite lozinke (lozinki) kako biste se prijavili (logovali) na uobičajen način.
  • Zaboravili ste lozinku za nalog Administratora, te ste na taj način izgubili mogućnost promene bilo koje od vitalnih postavki sistema.

Postupak

  1. Prvi metod je neverovatno lak i jednostavan. Prilikom svake instalacije operativnog sistema Windows XP na nekom računaru, automatski biva kreiran podrazumevani (default) administratorski nalog pod nazivom “Administrator”, koji (takođe po podrazumevanoj vrednosti) nije zaštićen lozinkom. Prema tome, ukoliko ste kupili već sklopljen računar neke poznate marke (kao što je Dell, HP, Compaq ili Sony), ili ste na svom računaru samostalno instalirali Windows XP, trebalo bi da možete bez problema da se prijavite na ovaj nezaštićeni administratorski nalog.
  2. Mada neki smatraju da je prijavljivanje na nezaštićeni administratorski nalog moguće jedino u tzv. “bezbednom režimu rada” (safe mode), to nije tačno. Naime, ako je na datom računaru uključen pozdravni ekran (welcome screen), umesto standardnog prompta za prijavljivanje na NT domen, dvostrukim pritiskom na kombinaciju tastera Ctrl+Alt+Del možete otvoriti logon prompt. Preko logon prompta, pristup administratorskom nalogu moguć je i bez prelaska na sefa mode. Ako, dakle, na računaru o kojem je reč nije uključen pozdravni ekran, ili ako niste u mogućnosti da se odjavite (logoff), nastavite sa izvršavanjem sledećih koraka. NAPOMENA: Ovo važi samo za računare na kojima je instaliran Windows XP Professional Edition. Verzija Windows XP Home Edition omogućava prijavljivanje na gore opisani način.
  3. Restartujte računar. Pre no što se na ekranu pojavi Windows Boot stranica, pritisnite taster F8. Nemojte pritiskati taster F5, koji je u ovu svrhu korišćen na Windows NT/9x računarima, jer ćete u suprotnom biti prebačeni na startni (boot) meni.
  4. Sa menija odaberite opciju “Boot Windows in Safe Mode”.
  5. Nakon što prođete nekoliko narednih stranica, trebalo bi da se nađete na dobro poznatoj “Welcome” stranici, s tom razlikom što će ona biti prikazana uz korišćenje svega 256 boja i u rezoluciji od 640x480 piksela, zbog toga što je primarni grafički interfejs podešen na Windows Safe Mode softverski VGA adapter. Za vreme dok se Windows nalazi u Safe Mode-u, ove postavke nećete moći da promenite čak ni preko okvira za dijalog Display.
  6. Tom prilikom će, na “Welcome” stranici možda biti prikazani neki od korisničkih naloga koje ste prethodno konfigurisali na svom računaru, ali ovde je najvažnije to što će na njoj biti prikazana i ikonica za korisnički nalog pod nazivom “Administrator”. Ukoliko u međuvremenu niste vršili nikakve izmene podrazumevanih postavki sistema, ovaj nalog ne bi trebalo da bude zaštićen bilo kakvom lozinkom.
  7. Prijavite se na administratorski nalog, pa odgovorite sa “No” kada vas sistem upita da li želite da nastavite sa radom u System Restore Mode režimu, a zatim sa Control Panela odaberite opciju User Settings. Tu ćete moći da po želji promenite lozinke svih postojećih korisničkih naloga.
  8. Nakon što izvršite željene izmene, ponovo restartujte računar. Ukoliko tokom restartovanja ne držite pritisnut nijedan taster (na primer F8), operativni sistem će biti podignut na uobičajen način. Nakon toga ćete moći da se prijavite kao korisnik čiju ste lozinku maločas promenili.

Saveti

  • Neki korisnici su dovoljno mudri da svoj administratorski nalog zaštite lozinkom već pri samoj instalaciji Windows-a. U tom slučaju, maločas opisani metod ćete moći da primenite samo pod uslovom da vam je poznata OVA lozinka.
  • Treba napomenuti da postoji i način za crack-ovanje takozvanih “SAM” i sistemskih fajlova Windows-a, radi sticanja uvida u originalne lozinke koje ste u međuvremenu zaboravili. Čitav ovaj proces je, međutim, nešto komplikovaniji i ne mora uvek biti uspešan, u zavisnosti od složenosti lozinki koje pokušavate da na ovaj način povratite.
  • Uvek možete upotrebiti pomoćni program SysInternals ERD Commandor, radi promene administratorske lozinke koju ste zaboravili! U tu svrhu, jednostavno podignite operativni sistem sa instalacionog CD-a, pa zatim odaberite opciju “lock Smith”, kako biste promenili lozinku za bilo koji od postojećih korisničkih naloga.

Upozorenja

  • Maločas opisani postupak treba primenjivati samo ukoliko ste zaboravili lozinku  administratora na svom računaru. U suprotnom, svaki neovlašćen pristup Windows Administrator nalogu na tuđem računaru i promena lozinki za korisničke naloge, može na sudu biti okarakterisan kao neovlašćeni upad i kriminalna aktivnost.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Komentari

• Lazar Jovanović
Hvala vam na pomoći.

• Milorad Zarkovic
Oprostite bicu malo komplikovan. Imam problem sledeci :kako promeniti na racunaru stavku koji je prijavljen kao workgroup u domain konfiguraciju. Dakle imam pristup administratoru i na njemu je vec podesen domain i na njega su spojena jos 4 racunara i normalno sve funkcionise , ali je jedan bio crkao i dobili smo drugi koji je podesen na workgroup. I ja hocu da ga prebacim na domain ,ali mi ne dozvoljava jer kaze da controler nije pronaasao taj domain. Ja mu upisem domain koji pise na svim racunarima jednako u njihovim domain ,a li ovaj novi racunar stalno to odbija. Kad uradim Ping iz CMD stavke jedan prema drugom se odmah savrseno vide i mogu da serujem normalno fajlove preema administratoru ili bilo kom racunaru , ali ovaj novi racunar ne mogu da nikako nakacim na tu mrezu iako znam dobro koja je sifra. Naravno prethodno sam unio podatke u ovaj novi racunar kao sto je bilo u starom ili tacnije sto sam se setio ,ali naziv novom racunaru je isti kao i starom koji je cvrcnuo tacnije hard drive je samo zamenjen a instaliran je isti originalni softver kao u starom hard drive. Svugde pise da promena iz workgroup to domain je jednostavna i smao na kraju trazi sifru i to jr to pa restart, ali ovaj uporno odbija da promeni domain jer kaze da ne moze da ga nadje. A ja mu upisujem onaj domain koji je upisan kod svih ostalih ispravnih racunara. e sad mi nije jasno gde sam pogresio i sta radim pogresno kad ovo nece da upali. Ima li ko pametan odgovor. Hvala unapred!!!

• Ivana
Mnogo mi je pomogao vas savet, uspela sam u safe modu preko Administratora da otklonim lozinku ali niste napomenuli ako se to uradi da se ni u jedan dokumen koji se otvarao sa passwordom nece moci otvoriti. Ocajna sam ne znam sta da uradim :(

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272