Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Kompjuter po mojoj meri II izdanje

Popust cena: 440 rsd

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

PC I GADŽETI - Vodič za rešavanje problema i nadogradnju

Popust cena: 2280 rsd

Kako radi virtuelna memorija?

Svi današnji moderni operativni sistemi koriste trik koji se zove virtuelna memorija da bi programe opskrbili memorijom koja im je potrebna. Pretpostavimo da vaš PC ima instalirano samo 64MB random access memory (RAM) a vi ste upravo pokrenuli Photoshop CS2 i zatražili da učita digitalnu sliku velike rezolucije od 30MB. Ako bi Windows XP bio ograničen da koristi samo fizičku RAM memoriju računara (memorijske module koje ste instalirali na matičnu ploču PC-ja), našli biste se u škripcu, zato što sam Windows XP zahteva minimalno oko 24MB memorije, a Photoshop CS2 zauzima značajnu količinu memorije za pokretanje programa. I povrh svega toga, vi učitavate 30MB podataka! Sa veličinom današnjih dokumenata i vrednostima RAM-a koje su potrebne memorijski gladnim mega programima, PC sa 64MB teoretski ne može da uradi nijedan malo veći posao. I ne zaboravite, verovatno ćete istovremeno raditi sa više od jednog programa.

Kao što možete da vidite na prvoj slici, Windows se obraća hard drajvu za pomoć. On koristi deo praznog prostora na hard drajvu da bi privremeno smestio podatke koji bi inače bili u memoriji računara. U ovom slučaju, naš vredni silicijumski ratnik koristi 64MB prostora hard diska tako da je ukupna dostupna memorija unutar Windowsa (koristeći i 64MB fizičke memorije i 64MB virtuelne memorije) 128MB, obezbeđujući veći prostor za rad. Programi u stvari ne znaju da oni koriste virtuelnu memoriju - Windows se brine o svemu iza scene, tako da Photoshop CS2 misli da imate 128MB fizičke memorije.

Uvek biste trebali da ostavite dovoljno praznog prostora na hard drajvu da bi Windows mogao da upotrebi virtuelnu memoriju. Koliko je dovoljno? Možda ćete želeti da ostavite bar 1 ili 2GB slobodnog prostora na C: drajvu na Windows XP mašini. PC koji nema dovoljno slobodnog prostora je užasno i videti; programi će se zamrzavati i štucati, možete da izgubite sve promene koje ste napravili na otvorenim fajlovima, a Windows će početi da prikazuje dosadne poruke o greškama moleći vas da zatvorite neke od prozora otvorenih programa (ili čak da restartujete računar).

Takođe, zapamtite da je virtuelna memorija uvek sporija nego prava fizička memorija. Na kraju krajeva, dati podatak treba da se napiše u i pročita sa hard drajva umesto sa super brzog memorijskih modula. Zbog toga biste trebali da dodate onoliko RAM-a na PC koliko je moguće; što više memorije dodate, manja je verovatnoća da će operativni sistem trebati da upotrebi virtuelnu memoriju.

PC serviseri ovu upotrebu računarske virtuelne memorije zovu "thrashing" zato što Windows mora konstantno da piše na, čita sa, i briše podatke sa hard drajva. Kada vam nestane fizičke memorije, lampica aktivnosti hard drajva izgleda kao da se nikada neće ugasiti. I da, sva ta aktivnost će sigurno skratiti život hard drajvu.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272