Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

PowerShell, praktična automatizacija

PowerShell, praktična automatizacija

Popust cena: 2200 rsd

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Windows Vista – Kako radi - KOLORNA KNJIGA

Popust cena: 530 rsd

Kako ukloniti BIOS lozinku

Da li vam se ikada desilo da ne možete pristupiti nekom starijem računaru, zbog toga što se zaboravili njegovu BIOS lozinku? Nema potrebe za velikom frustracijom. Ova bezbednosna prepreka se može relativno lako zaobići.

 

 

 

 

 

Instrukcije

  1. Isključite kompjuter i fizički odvojite kabal za napajanje.
  2. Otvorite poklopac kućišta. Radi obavljanja dole opisanog postupka, neophodno je da imate mogućnost fizičkog pristupa matičnoj ploči.
  3. Potražite na matičnoj ploči okrugao metalni objekat (najčešće) srebrnaste boje. To je baterija za napajanje CMOS-a.
  4. PAŽLJIVO izvadite CMOS bateriju iz ležišta i sačekajte otprilike 2 minuta. Toliko je, naime, vremena potrebno za brisanje podataka iz CMOS memorije, u kojoj se inače čuva BIOS lozinka i vrednosti svih ostalih parametara konfiguracije (videti “Upozorenja”).
  5. Vratite bateriju u ležište, pa zatim uključite računar.
  6. Tom prilikom bi trebalo da na ekranu bude prikazano upozorenje, u kome se kaže  da CMOS konfiguracija nije pronađena. Na raspolaganju imate mogućnost da sve parametre sistema rekonfigurišete sami, ili da jednostavno učitate njihove podrazumevane vrednosti (defaults). Preporučujemo vam vraćanje na podrazumevanu konfiguraciju.
  7. Nakon toga, primetićete da vam računar više ne traži da unesete lozinku prilikom startovanja, te da podizanje operativnog sistema protiče na uobičajen način. Ukoliko želite da unesete novu BIOS lozinku, to možete učiniti preko BIOS Setup-a, tako što ćete u njemu potražiti opciju User Password (ne Supervisor Password, jer ova lozinka kontroliše pristup BIOS-u, a ne samom računaru!).

Saveti

  • U zavisnosti od marke konkretne matične ploče, problem zaboravljene lozinke ćete možda moći da rešite pomoću takozvane "backdoor password" opcije. Detaljnije objašnjenje ove mogućnosti potražite u tehničkom uputstvu za konkretnu matičnu ploču.

Upozorenja

  • U retkim slučajevima, može se desiti da je CMOS baterija zalivena plastičnom masom i tako stopljena sa matičnom pločom, usled čega će njeno vađenje iz ležišta biti znatno otežano, ako ne i potpuno onemogućeno. Ukoliko se nađete u takvoj situaciji, pokušajte da na matičnoj ploči, negde u neposrednoj blizini baterije, pronađete odgovarajući džamper, pomoću kojeg se može postići potpuno isti rezultat. NEMOJTE nagađati koji bi od postojećih džampera mogao biti namenjen za resetovanje BIOS-a. Ako pored njega na ploči nije odštampana oznaka koja ga nedvosmisleno identifikuje, bolje da se manete ćorava posla, jer resetovanje pogrešnog džampera može imati fatalne posledice po funkcionisanje računara.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272