Veze, linkovi
Kompjuter biblioteka
Korpa

Preporučujemo

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Mesta na Internetu koja obavezno morate da posetite

Popust cena: 440 rsd

Ajax - trikovi

Ajax - trikovi

Popust cena: 1590 rsd

Kompanije zadužene za bezbednost žele da blokiraju Solitaire!

Pretpostavljam da je Solitaire jedna od najpopularnijih igara na čitavom svetu. Razloge za to treba, između ostalog, tražiti u činjenici da ona, pored još nekih sitnih igrica, predstavlja sastavni deo Microsoft-ovog operativnog sistema Windows. Kompjuterska verzija Igre Solitaire nastala je na osnovu originalne kartaške igre istog naziva, koju je još davne 1870. godine po prvi put opisala Lady Adelaide Cadogan i koja je od tada nebrojeno puta reprodukovana. U današnje vreme, međutim, mnoge poslovne kompanije koje svoje poslovanje baziraju na Windows-u, svim silama nastoje da blokiraju, ili čak deinstaliraju Solitaire, jer ova igrica predstavlja jedan od glavnih izvora neproduktivnosti i jednostavan način za ubijanje slobodnog vremena, a ponekad bogami i vremena provedenog na radnom mestu. S obzirom da je većina mrežnih administratora svojim korisnicima direktno sa servera onemogućila pristup Solitair-u i ostalim Windows igricama, očigledno je da ova igrica stvara ogromne probleme poslovnim menadžerima svih fela.

Ako i sami želite da isprobate Solitair (mada iskreno sumnjam da među vama uopšte postoji neko ko nikada do sada nije igrao ovu zaraznu igricu), kliknite na dugme Start, pa sa menija odaberite komandu Run. Nakon toga, u ponuđeno polje upišite “sol.exe” i pritisnite taster Enter. Igra počinje tako što se na ekranu pojavljuje nekoliko špilova karata, sa gornjim kartama okrenutim licem prema gore.

Pošto je, dakle, potreba za blokiranjem Solitair-a i drugih Windows igrica gotovo od primarnog značaja za menadžere poslovnih firmi, mnoge bezbednosne kompanije koje se bave kreiranjem specijalnih softverskih rešenja nastoje da razviju neku jednostavnu aplikaciju, koja bi administratorima omogućila da mrežnim korisnicima zabrane pristup pomenutim igricama za razbibrigu. Jedna od ovih kompanija, firma Sophos, već je kreirala program pod nazivom Application Control, koji je nedavno ažuriran specijalnom funkcijom za blokiranje svih Windows igrica.

“Kompanija Sophos je objavila proširenje svog Application Control softvera, sa ciljem da poslovnim firmama omogući kontrolu i blokiranje kompjuterskih igara u Windows-u, uključujući Solitaire, Minesweeper i FreeCell – koje spadaju među najpopularnije igrice na svetu. U nedavnoj sprovedenoj anketi firme Sophos, više od 450 sistem-administratora je izrazilo veliku zabrinutost zbog negativnih efekata kompjuterskih igrica na bezbednost i produktivnost rada u njihovim kompanijama. Čak 90.4% ispitanika je izrazilo želju za posedovanjem alata koji bi omogućio blokiranje ovih igrica, pri čemu se 62% ispitanika iz ove grupe izjasnilo da bi im jedan takav alat bio od suštinske važnosti,” piše u jednom članku koji je objavljen na zvaničnom web sajtu kompanije Sophos.

Iako mnoge kompanije svim silama nastoje da nam ukinu i ovo malo zadovoljstvo – igrica Solitaire i dalje važi za najpoznatiji kompjuterski fenomen, koji je mnogima od nas pomogao (i pomagaće, akobogda) da se malo zabavimo u trenucima dokolice.

“Kada sam napisao Solitaire za Windows, pustio sam sa lanca zver neproduktivnosti da hara svetom,” izjavio je Wes Cherry, autor Microsoft Windows Solitaire-a, u jednom intervjuu za Sophos. “Kladim se da u svetu ima na milione šefova koji me iz dna duše mrze. Da sam dobijao samo po jedan peni za svaki sat koji je uludo protraćen igranjem Solitair-a na radnom mestu, danas bih mogao da unajmim Bill Gates-a da mi nosi štapove za golf,” sa žaljenjem zaključuje Wes Cherry, u pomenutom članku objavljenom na Sophos-u.

 

         
Twitter Facebook Linkedin Pinterest Email
         

Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Ostavite komentar Ostavite komentar

 

 

 

Veze, linkovi
Linkedin Twitter Facebook
 
     
 
© Sva prava pridržana, Kompjuter biblioteka, Beograd, Obalskih radnika 4a, Telefon: +381 11 252 0 272